Jajca ne ogrožajo vašega srca

Jajca ne ogrožajo vašega srca

Ne samo »sodobne ljudske modrosti«, tudi uradne prehranske smernice še vedno opozarjajo, da bi morali količino jajc v prehrani dozirati s pinceto. Ker, veste, jajca so polna holesterola in če ješ holesterol, se ti ga bo več prelivalo po krvi, zamašil ti bo žile in srce!

Zares ni res!

Jajca pomagajo pri samouravnavanju holesterola, izboljšujejo značaj holesterola, so super živilo …  previsok holesterol pa je očitno posledica in ne vzrok srčno-žilnih bolezni.

Prehrana, bogata z jajci, ni dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni

Pred dnevi je rezultate svoje raziskave o vplivu jajc na srčno-žilno zdravje objavila skupina avstralskih raziskovalcev, ki je že predhodno pokazala, da jajca ne škodijo. Takrat so pokazali, da se skupini bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 po treh mesecih dveh različnih prehranskih strategij ne razlikujeta po ogroženosti zaradi srčno-žilnih boleznih: kardiometabolni dejavniki tveganja so bili pri obeh skupinah enaki, pa je ena skupina zaužila več kot 12 jajc tedensko, ena pa manj kot dve. Preiskave so ponovili po šestih in 12 mesecih: isto. Nobenega povečanega tveganja.

V novi raziskavi so udeležencem s prediabetesom (kar pomeni, da imajo bodisi moteno toleranco za glukozo ali mejno bazalno glikemijo) ali s sladkorno boleznijo tipa 2 predpisali shujševalno dieto (prehrano z energijskim deficitom) s podobnim razmerjem glede uživanja jajc. Meritve so opravili večkrat v enem letu. Rezultati? Spet isto: obe skupini sta hujšali s podobnim tempom, biokemične preiskave pa se pri obeh skupinah niso razlikovale. Krvni sladkor, krvni lipidi, markerji vnetja in oksidativnega stresa, adiponektin … nobenih razlik, nobenega povečanega tveganja (Fuller in sod., 2018).

Ali jajca ogrožajo vaše zdravje?

Ne.

FULLER, N.R., SAINSBURY, A., CATERSON, I.D. in sod., 2018. Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study-randomized weight-loss and follow-up phase. Am J Clin Nutr, letn., št., str. Doi: 10.1093/ajcn/nqy048

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!