Jajca in holesterol

Jajca in holesterol

V zdravstvenih nasvetih žal še vedno prevladuje kar nekaj starih prepričanj o vzrokih za povišan holesterol in o sami vlogi holesterola. »Uživanje jajc viša holesterol.« »Uživati moramo živila z malo holesterola.« »Visok holesterol je dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.« Nič od tega ni res: previsok holesterol ni nujno posledica uživanja prevelike količine jajc, kaže pa tudi, da je posledica in ne vzrok srčno-žilnih bolezni.

Ali jajca višajo holesterol v krvi?

Jajca so eno od bolj problematiziranih živil, saj še vedno velja zastarelo prepričanje, da je visoka raven holesterola v krvi neposredna posledica visokega vnosa živil, bogatih s holesterolom. Novejša spoznanja kažejo, da na motnje v ravneh krvnih lipidov vpliva predvsem hrana, bogata z ogljikovimi hidrati ali taka, ki je bogata tako z ogljikovimi hidrati kot tudi z maščobami. Če se povrh tega prehranjujemo s kroničnim energijskim presežkom, smo na pravi poti do bolezni.

Kaj je pri holesterolu res nevarno?

Ne škodi, če ponovimo, kaj pri lipidih (posebej pri holesterolu) predstavlja dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni:

  • visoka raven trigliceridov v krvi,
  • nizka raven holesterola HDL v krvi,
  • razmerje med HDL in LDL 0,4 ali manj.

Jajca: nova raziskava

Raziskav o ugodnem vplivu uživanja jajc kar ni in ni konec: jajca izboljšujejo značaj holesterola, jajca so super živilo … te dni pa še nova raziskava, objavljena v reviji Nutrients. V tej 13 tednov trajajoči raziskavi je sodelovalo 30 mladih, ki so jih razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je po 4 tedne jedla ali tri jajca na dan ali 400 mg holina (esencialno hranilo, ki deluje kot vitamin, predvsem pomemben v navezi z vitamini B-kompleksa), potem so imeli 3 dni pavze, zatem pa sta se skupini zamenjali. Pri spremljanju krvnih rezultatov so ugotovili, da se je v obdobju uživanja jajc dvignil skupni holesterol, ni pa prišlo do nesorazmerij med holesterolom HDL in holesterolom LDL. Pri merjenju alipoproteinov (teles, ki »nosijo« holesterol) so v obdobju uživanja jajc opazili, da je prišlo do upada, kar nakazuje na to, da telo samo uravnava količino holesterola: če ga več zaužijemo, ga manj proizvaja samo, pri čemer ohranja obe vrsti holesterola v istem ravnovesju. Rezultate lahko razumemo pozitivno: uživanje jajc poveča raven holesterola HDL, ohrani razmerje med LDL in HDL, kar je pozitivno. Dodatno uživanje holesterola (iz jajc) torej ne poveča tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni (Lemos in sod., 2018).

Jajca in holesterol

LEMOS, B.S., MEDINA-VERA, I., BLESSO, C.N. in FERNANDEZ, M.L., 2018. Intake of 3 Eggs per Day When Compared to a Choline Bitartrate Supplement, Downregulates Cholesterol Synthesis without Changing the LDL/HDL Ratio. Nutrients, letn. 10, št. 2, str. DOI: 10.3390/nu10020258

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!