Obetaven učinek ketogene prehrane pri raku

Obetaven učinek ketogene prehrane pri raku

Rak je v medicini še vedno ena od najpomembnejših tem. Zadnje desetletje je prineslo precej napredka pri zdravilih, na primer imunoterapija z zaviralci kontrolnih točk in tarčna zdravila. V mnogih primerih so te metode izboljšale prognozo pri raku.

Ketogena dieta naj bi bila učinkovito podporno zdravljenje za bolnike z rakom, a je zaradi nevarnosti podhranjenosti težko določiti, kako striktno ketogeno dieto predpisati takim bolnikom in kako dolgo naj traja.

Na Japonskem so izvedli študijo s 55 bolniki z različnimi vrstami raka v IV. stadiju. Ogljikove hidrate so jim znižali na 10 g na dan v prvem tednu, potem pa na 20 g na dan do konca eksperimenta, po njem pa na 30 g dnevno.

Hujših neželenih dogodkov, povezanih s prehrano, niso opazili. Koncentracija ketonov v krvi se je pričakovano povečala, ravni krvnega sladkorja in inzulina na tešče pa so padle.

Pri petih bolnikih so po treh mesecih na PET-CT zabeležili delno zmanjšanje velikosti tumorjev, po enem letu so trije pacienti imeli popolno remisijo, sedem pa delno. V povprečju je bilo preživetje 32,2 meseca (največ 80,1), triletno preživetje pa v povprečju 44,5 %.

Najbolj zanimivo opažanje je, da so vrednosti albuminov, krvnega sladkorja in C-reaktivnega proteina po treh mesecih ketogene diete dober indikator stopnje preživetja.

Ketogena dieta se kaže kot za obetavna podporna terapija za bolnike z različnimi vrstami napredovalega raka (Hagihara idr., 2020).

Članek je informativne narave in ni navodilo za ravnanje. Če ste že zboleli, ne počnite ničesar na lastno pest – še avta ne popravite sami, zato tudi samozdravljenja na lchflove.si ne želimo promovirati. Samozdravljenje ne bo uspelo, po njem pa vam tudi onkologi ne bodo mogli več pomagati. Zavračanje uradne medicine in iskanje alternativ na lastno pest je praviloma usodno.

Obetaven učinek ketogene prehrane pri raku

Hagihara, K., Kajimoto, K., Osaga, S., Nagai, N., Shimosegawa, E., Nakata, H., … Kijima, T. (2020). Promising Effect of a New Ketogenic Diet Regimen in Patients with Advanced Cancer. Nutrients, 12(5). DOI: 10.3390/nu12051473

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!