Rak

Ketogena dieta in rak

Rak je skupina bolezni, za katere je značilna nekontrolirana rast števila okvarjenih celic. A tej skupni točki navkljub gre za skupino raznolikih bolezni z različnimi prevladujočimi vzroki, potekom in prognozo – nenazadnje tudi z različnimi možnostmi zdravljenja. To je vsaj pri nekaterih oblikah v zadnjih desetletjih izjemno napredovalo, a kljub temu še vedno iščemo načine, kako preprečevati nastanek, kako izboljšati prognozo in nenazadnje, kako celo ojačati moč obstoječih medicinskih pristopov k terapiji.
Seveda je pri možnostih terapij ključnega pomena razumeti, zakaj in kako do bolezni pride – le tako lahko predlagamo ustrezno preventivo in tudi ustrezno terapijo.
Prevladujoča razlaga nastanka raka govori o napakah pri delitvi celic, kjer se normalen DNK pri delitvi okvari. Nastane celica, ki ima okvarjeno jedro in ki se začne nekontrolirano deliti. Glavni dejavniki tveganja pri tem procesu so vplivi okolja oziroma življenjski slog, dednost, del krivde pa nosijo tudi naključne mutacije pri delitvi celic.
Druga teorija govori o raku kot posledici okvarjene presnove. Nekatere oblike raka bi tako lahko bile posledica okvar v presnovi glukoze, posledičnega pojava vnetnih procesov, oslabitve imunskega sistema in drugo. Poenostavljeno povedano: okvarijo se organeli, ki celici zagotavljajo energijo – mitohondriji, šele kot posledica teh pa nastopijo okvare v zapisih DNK v celičnem jedru. V nekaterih raziskavah so okvarjeno celično jedro vstavili v zdrave celice – in zgodilo se ni nič. Poskusili so tudi zdrave mitohondrije vstaviti v celice z okvarjenim jedrom – tumor ni nastal. Obratno pa se je tumor začel razvijati, če so mitohondrije iz tumorskih celic vstavili v celico z normalnim celičnim jedrom.
Dokončne ugotovitve so seveda še daleč – se pa izjemno hitro razvija področje presnovnih strategij, ki lahko pomagajo pri terapijah, razvitih na podlagi razumevanja raka kot posledice okvar DNK-ja pri delitvi celic.

Presnovna terapija pri raku

Raziskovalci predlagajo preventivne in terapevtske pristope s spremembo prehranjevalnih navad. V okviru preprečevanja nastanka raka gre za to, da okrepimo svoje zdravje z zmanjševanjem dejavnikov tveganja za energijsko podhranjenost tkiv, oslabelost imunskega sistema, pojav tiho potekajočih vnetnih procesov in oksidativnega stresa. Vsi ti pojavi lahko imajo negativen vpliv pri nastanku različnih bolezni – tudi raka.
Ko pa je bolezen že prisotna, domnevamo, da lahko sprememba prehranskih vzorcev poleg že omenjenih dejavnikov vpliva na omejitev dovajanja energije tumorjem. Kar nekaj obetavnih študij je dokazalo, da lahko z ustrezno prehrano izboljšamo učinek na primer kemoterapije.

Ketogena dieta in omejevanje energijskega vnosa

Večina raziskav, ki proučuje vpliv prehrane kot dejavnika zaščite pred rakom in kot možnosti dodatne terapije, kot učinkovito navaja ketogeno dieto. Ketogena dieta, ki je v zadnjih letih postala priljubljena predvsem pri ljudeh, ki želijo shujšati, je bila prvotno terapevtska dieta, ki je bila v uporabi pri hudih primerih epilepsije. Osnovna razlika med običajno prehrano in ketogeno dieto je v tem, da pri slednji izključimo domala vse ogljikove hidrate – zaužijemo jih minimalno, kar jih je pač v sicer pretežno maščobnih živilih in nekaj iz zelenjave, v ekstremnih primerih tudi tega ne. Energijo, ki bi jo sicer dobili iz ogljikovih hidratov, zaužijemo z maščobami. Pri taki prehrani se – preprosto povedano – telo v kakem tednu ali dveh privadi na dejstvo, da se je vnos hrane, iz katere v prebavnem procesu hitro nastane glukoza, zmanjšal, da glukoze ni več v obilju in zato začne izkoriščati tisto, kar mu s hrano damo: maščobe. V tem procesu se zgodi še ena pomembna sprememba: pri presnovi maščob v jetrih začnejo nastajati ketonska telesca.
Če je namreč presnova glukoze okvarjena in zmanjšana, lahko tkiva leta in leta počasi, a sistematično trpijo pomanjkanje energije – ne glede na to, da energijo dovajamo! Zaradi tega lahko prihaja do različnih okvar, ki se razvijajo tako, da ena drugo krepijo in jačajo. Zapeljejo nas torej v začarani krog, ko se presnovni in fiziološki procesi kvarijo in lahko pripeljejo do bolezni ali vsaj razvijejo ugodne razmere za nastanek degeneracij in obolenj.
Ketogena dieta v takih primerih deluje v prvi vrsti kot svež dotok energije: večkrat dokazano dejstvo je, da lahko telo uspešno uporablja ketonska telesca, tudi če so se njegove sposobnosti izrabe glukoze okvarile.
Za posameznike, ki so še zdravi, in za tiste, ki so raka preboleli, lahko tak način prehranjevanja pomaga upočasniti številne škodljive procese, kot terapija pa ima ketogena dieta še dva prijema, ki lahko izboljšata njeno zdravilno učinkovitost. Ena od dopolnilnih strategij je skrb za vnos večjih količin srednjeverižnih maščobnih kislin (kokosovo olje in olje MCT), druga pa redno omejevanje zaužite energije – torej da pojemo manj, kot bi po zakonih termodinamike optimalno potrebovali. Zmanjševanje vnosa hrane samo še ojača učinek zadostne količine ketonskih telesc v telesu – predvsem tako, da upočasni staranje in posledično dovzetnost organizma za razvoj bolezni.
Ketonska telesca, kot kaže, imajo celo vrsto izjemno blagodejnih vplivov na zdravje – toliko, da niti še ne poznamo vseh in kompleksnosti njihovega delovanja ne razumemo v celoti. Vemo, da imajo večplasten antioksidativni in protivnetni učinek, povečujejo dotok krvi v srce, uspešno nadomestijo glukozo kot vir energije za številne pomembne organe: predvsem za možgane in srce. Ena od njihovih najbolj zanimivih vlog je vpliv na izražanje genov: kaže, da ketoni lahko odklenejo telesu lastne sposobnosti zaščite pred vnetjem, oksidativnim stresom ipd. Ne samo to: najnovejši terapevtski pristopi k raku so zdravila – encimi, ki so t. i. inhibitorji HDAC (uravnavajo izražanje oziroma neizražanje genov). Dejstvo je, da ketonska telesca, torej snov, ki jo telo samo proizvaja in učinkovito uporablja, delujejo tudi kot inhibitorji HDAC!
Proučevalci ketogene diete so ugotovili, da ketogena dieta lahko ugodno vpliva na upočasnitev rasti nekaterih tumorjev, zmanjša tumorske vnetne procese, ugodno vpliva na obtumorske edeme, upočasnjuje migracijo tumorskih celic po telesu in s tem nastanek metastaz, ojača vpliv kemoterapij in radiacijske terapije, ojača pa tudi apoptozo – sposobnost organizma, da okvarjene celice uniči in izloči ter tako prepreči njihov škodljivi vpliv na tkiva ali celo potencialno razmnoževanje.
Za konec bi rad poudaril, da članek, ki ste ga prebrali, ni v nobenem smislu poziv k diete kot edine terapije, če prebolevate katerokoli bolezen, sploh pa ne raka. Nekatere oblike prehranskih vzorcev so lahko za določene oblike bolezni blagodejne, za druge pa ne. Zavračanje uradne medicine in iskanje alternativ na lastno pest je praviloma usodno.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!