Recept za dolgo življenje

Recept za dolgo življenje

Kakšen je recept za dolgo življenje? Kaj točno mislimo, ko si želimo dolgo življenje? Je to odlog staranja v neki točki, je to samo podaljševanje življenja po določeni starosti? In kaj moramo narediti, da bi si izboljšali možnosti za dolgo življenje?

Vsi se staramo in ker smo materialna bitja, materija pa se kvari, se s staranjem povečujejo možnosti “okvar”. Na to, koliko let že hodimo po Zemlji, ne moremo vplivati, kot posamezniki pa lahko storimo marsikaj, da bomo čim dlje čili in zdravi – skratka, da bomo upočasnili degenerativne procese, ki so normalen del staranja.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da je 60 % zdravja odvisnega od osebnih izbir in življenjskih navad oziroma razvad. To morda komu zveni malo, ampak povedano drugače, ta številka pomeni, da bi lahko z ustreznimi spremembami življenjskega sloga preprečili od 30 do 50 % raka. Hkrati prav kronične nenalezljive bolezni, ki si jih pridelamo z neustreznimi navadami, predstavljajo veliko večino stroškov zdravljenja med vsemi boleznimi. Pomembno je razumeti, da govorimo o statističnih možnostih: kaj nam prinaša prihodnost, ne ve nihče. Vsak najbrž pozna koga, ki se res nikoli ni pazil, pa je doživel visoko starost, ali koga, ki je bil dosleden, pa ga je v srednjih letih doletel kak rak. Zares nikoli ne vemo.

Dejavniki, ki vplivajo na dolgo življenje

Najprej moramo razumeti, kaj bi radi dosegli. Katere so tisti fiziološki cilji, ki nam bodo smernica pri oblikovanju načina življenja, ki bo vodilo k dolgemu in dobremu zdravju?

S pregledom literature se pokaže, da gre za naslednje cilje:

1. Izboljšanje inzulinske senzitivnosti

2. Zdravje in ustrezen odziv imunskega sistema

3. Zdravje črevesne mikrobiote

4. Zmanjšanje vnetij

5. Spodbujanje možganske plastičnosti (BDNF)

6. Izboljšanje kakovosti spanca

7. Povečanje imunske sposobnosti

8. Znižanje koncentracije stresnih hormonov

9. Negovanje protitumorskih funkcij

10. Skrb za kognitivno zdravje

11. Zmanjšanje sarkopenije

12. Skrb za krvni tlak in srčno-žilno zdravje

13. Znižanje vseh dejavnikov tveganja za smrt

To je torej nabor stanj, ki povečajo možnost, da bomo zdravi in čili ter taki dočakali visoko starost. Glikemični nadzor, imunski sistem, zdrava črevesna mikrobiota in tako dalje.

Kako to doseči?

Ko vemo, kam želimo priti, je lažje začrtati pot do tja. Da bi se čimbolj približali 13 ciljem dobrega zdravja, se moramo posvetiti trem področjem:

  • prehrani,
  • spanju in
  • telesni vadbi, k čemur bi lahko prišteli tudi zmanjševanje stresa.

Pri prehrani so posamezni dejavniki manj procesirane hrane, dovolj vlaknin in beljakovin ter hrana bogata z vitamini in minerali. Vadbo moramo zasnovati tako, da imamo dovolj kardio vadbe, kot je hoja, rolanje, tek in podobne aktivnosti, pa tudi dovolj vaj za moč oziroma vadbe z obremenitvijo. Posebno poglavje je negovanje kulture spanja, ki je – kot je razvidno iz tabele desno – poleg zmanjševanja stresa eno od najmočnejših orodij za dobro zdravje, ki ga imamo na razpolago.

Dejavniki dolgega življenja

Kaj pa ketogena dieta?

Ketogena dieta je bila v znanstveni literaturi povezana prav z vsemi naštetimi dejavniki zdravja. Dobro formulirana ketogena prehrana že tako ali tako pomeni praktično nič procesirane hrane, ravno prav vlaknini in beljakovin in hrano, ki je bogata z mikrohranili. Za dolgo življenje jo je smiselno dodati k skrbi za spanje, za zmanjšanje stresa in ustrezni telesni aktivnosti.

ABE, M. in ABE, H., 2019. Lifestyle medicine – An evidence based approach to nutrition, sleep, physical activity, and stress management on health and chronic illness. Personalized Medicine Universe, letn., št., str. DOI: 10.1016/j.pmu.2019.05.002

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!

Recept za dolgo življenje