Kostna gostota in keto / LCHF

Kostna gostota: nizka na keto / LCHF?!

Razen predsodka, da keto / LCHF poslabša stanje krvnih lipidov, obstaja še en dokaj pogost: da se namreč ob dlje časa trajajoči keto dieti lahko zniža kostna gostota. Preden pojasnim, od kod ta zmota, naj poudarim, da ne eno ne drugo ne drži. Keto / LCHF ne samo ne poslabša krvnih lipidov, ampak jih celo uredi in optimizira – tudi holesterol, predvsem pa trigliceride.

Zmanjšana kostna gostota

Zakaj torej lahko kje beremo, da je pri dlje trajajoči keto dieti možno, da pride do zmanjšanja kostne gostote? Ketogena dieta je bila v večjem delu zadnjega stoletja v uporabi za zdravljenje na zdravila odpornih oblik epilepsije pri otrocih. Pogosto je šlo za ketogeno dieto z uporabo »keto pripravkov« in manjšim deležem uporabe prave hrane. Pri vsaki dieti, ki je ali restriktivna (omejuje vnos kakega makrohranila) ali redukcijska (omejuje energijski vnos), moramo dobro načrtovati vnos beljakovin in mikrohranil (glej napake pri dolgotrajni keto / LCHF). Skratka, v preteklosti je preveč otrok dobivalo ketogeno dieto, ki jim je sicer zmanjšala frekvenco in jakost epileptičnih napadov, hkrati pa poslabšala kostno gostoto. Ampak dejstvo ostaja: če je dieta pazljivo načrtovana in dobro formulirana, do tega ne pride.

Dokaz: kostna gostota na keto dieti

Dokaz ponuja raziskava iz Otroške bolnišnice Kraljice Silvije v Goeteborgu, kjer so dve leti spremljali 29 otrok z različnimi oblikami epilepsije in podobnimi boleznimi. Otroci so dobivali skrbno načrtovano »modificirano Atkinsovo dieto« z 10 do 30 grami ogljikovih hidratov dnevno in z manjšim energijskim deficitom. A pozor na podrobnosti: »Diete so bile dopolnjene z vitamini in minerali po smernicah: vitamin B1, karnitin, kalijev citrat, kalcij, vitamin D, magnezij in fosfor.« Pri dopolnilih so upoštevali posameznikove specifične potrebe.

Rezultati?

Po dveh letih so ugotovili, da niti glede telesne mase, niti glede telesne višine pri otrocih ni prišlo do odstopanj, vendar pa – zanimivo – je po enem letu prišlo do majhnega zaostanka, ki pa se je potem normaliziral. Prav tako ni bila prizadeta kostna gostota (Svedlund in sod., 2019).

Kostna gostota in keto / LCHF

SVEDLUND, A., HALLBÖÖK, T., MAGNUSSON, P. in sod., 2019. Prospective study of growth and bone mass in Swedish children treated with the modified Atkins diet. European Journal of Paediatric Neurology, letn., št., str. DOI: 10.1016/j.ejpn.2019.04.001

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!