Za LCHF neprimerna zelenjava

Za LCHF neprimerna zelenjava: praksa

Ali obstaja za LCHF neprimerna zelenjava? Da, krompirja, sladkega krompirja, fižola, leče in čičerike praktično ni smiselno uživati. Ampak niso samo naštete vrste »problematične«. Veliko vsebnost ogljikovih hidratov imajo tudi por, rdeča paprika, brokoli, stročji fižol, brstični ohrovt, rumena paprika, artičoke, repa, rdeče zelje, buča, rdeča pesa, korenje, ohrovt, čebula, grah.

Če moramo veliko shujšati ali če s prehrano nadzorujemo kako bolezen, je najbrž pametno držati se napotkov in te zelenjave ne vključevati v prehrano. Če pa ste že shujšali, ostajate na LCHF, ker se s tako prehrano dobro počutite, pa ni treba toliko komplicirati: seveda vključujte por, rdeče zelje, buče, korenje, a pazite na količino (na vprašanje »koliko zelenjave na obrok« smo že odgovorili).

Seveda pri tem naletite na praktično težavo: če imate kos zelenjave in ne morete porabiti vsega naenkrat, vam leži po hladilniku in je izpostavljen oksidaciji. Nekatere vrste je treba porabiti čimprej, ko jih enkrat narežemo (paradižnik). Druge vrste lahko preprosto zavijemo v vrečko in bodo zdržale še nekaj dni (por, zelje, ohrovt …).

Pri nas doma imamo navado, da v zeleno solato, ki je osnova, dajemo po malo raznolike zelenjave – in jo pripravimo vnaprej. Na tak način pripravljamo brstični ohrovt, korenje, rdečo peso, stročji fižol, včasih papriko, šampinjone, zelje … Ker na našem koncu nismo vajeni jesti surovih bučk, se v družbi vnaprej pripravljene zelenjave znajdejo tudi bučke in čajote, čeprav niso za LCHF neprimerna zelenjava.

Kako poteka priprava? Najprej zelenjavo narežemo na trakove, popečemo na olivcu ali kokosovem olju in v pokriti posodi spravimo v hladilnik. Na vsako solato ali pečena jajca dodamo majhno merico te zelenjave. Volk sit in koza cela! 😀

P.S.

Katera je za LCHF primerna in katera za LCHF neprimerna zelenjava? Seznam je del tega brezplačnega izseka iz knjige Bemumast 3.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!