Epilepsija: vloga črevesne flore

Epilepsija: vloga črevesne mikrobiote

Priljubljenost ketogene diete v zadnjih letih raste, še vedno pa pogosto pozabljamo, da gre za način prehranjevanja, ki je v medicini v uporabi že skoraj 100 let. Epilepsija je bila ena prvih bolezni, ki so jo začeli zdraviti oziroma pacientom pomagati do lepšega življenja s ketogeno dieto – in tako ostaja še danes za vse bolnike, ki jih je prizadela epilepsija, a jim zdravila ne pomagajo.

Zakaj ketogena dieta pomaga pri boleznih, kot je epilepsija, pa še dandanes ni popolnoma jasno: so teorije in hipoteze, a zagotovo ne vemo. Ena od bolj zanimivih tez, ki je v zvezi z nevrološkimi in psihiatričnimi boleznimi čedalje bolj popularna, je hipoteza, da na simptome teh bolezni vpliva sestava črevesne mikrobiote. Da ketogena dieta lahko poveča raznolikost sestave črevesne mikrobiote, se je pokazalo pri multipli sklerozi, očitno pa gre za mehanizem, ki je na delu tudi pri epilepsiji.

Nedavna raziskava je želela preveriti, kaj se zgodi s črevesno mikrobioto otrok na ketogeni dieti. V raziskavo je bilo vključenih 20 otrok, pri katerih so opravili nekaj meritev pred vpeljavo ketogene diete, analizirali so tudi njihovo blato. Po šestih mesecih 2 pacienta nista več imela epileptičnih napadov, 3 pacienti so imeli več kot 90 % manj napadov, 5 pacientom se je obseg napadov zmanjšal v razponu med 50 in 89 %, pri ostalih se napadi niso zmanjšali za več kot 50 %. Analiza blata je pokazala določene spremembe v črevesni mikrobioti: pri pacientih, ki na dieto niso reagirali, je bilo več nekaterih bakterij, ki bi lahko bile eden od biomarkerjev pri epilepsiji. Pri pacientih, ki so dobro reagirali na ketogeno dieto, pa so opazili spremembe v ravnovesju bakterij, kar je lahko dokaz, da s spremembami črevesne mikrobiote vplivamo na delovanje možganov (Zhang idr., 2018).

Epilepsija: vloga črevesne mikrobiote
Foto: Carlos Domínguez

Zhang, Y., Zhou, S., Zhou, Y., Yu, L., Zhang, L. in Wang, Y. (2018). Altered gut microbiome composition in children with refractory epilepsy after ketogenic diet. Epilepsy Res. DOI: 10.1016/j.eplepsyres.2018.06.015

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!