Občasno postenje in multipla skleroza

Občasno postenje in multipla skleroza

Da se v prehranski znanosti vse obrača na glavo, je jasno vsakomur, ki spremlja najnovejša dognanja o tem, kako vse reši »uravnotežena prehrana«. Da holesterol pomaga pri multipli sklerozi, smo že pisali, danes opozarjamo na zanimivo raziskavo o povezavi občasnega postenja in multiplo sklerozo.

Multipla skleroza je pogosto obolenje predvsem v razvitih deželah in kaže, da obstaja povezava med MS in prehrano. Skupino ameriških in italijanskih znanstvenikov je zanimalo, kako lahko občasno postenje pomaga ublažiti klinični potek in patologijo multiple skleroze pri miškah.

Uporabili so dve skupini mišk, ki so ju opazovali štiri tedne: kontrolna skupina je jedla normalno, intervencijska pa je bila vsak drugi dan na postu. Ugotovili so, da občasno postenje poveča raznolikost in sestavo črevesne mikrobiote, ojača antioksidacijske potenciale mikrobiote, predvsem pa neposredno vpliva tudi na imunski sistem. Vpliva namreč na ugodnejše razmerje med celicami T pomagalkami (ki vzpodbujajo vnetni odziv prek interlevkina 17) in celicami T zaviralkami, ki zmanjšujejo imunsko aktivnost. To posledično zmanjša vnetje in demielinizacijo v možganih. Še več: ugotovili so, da lahko s transplantacijo blata iz mišk, ki so jih občasno postili, na miške, ki so jedle normalno, dosežejo podobne učinke.

Ob tem so izvedli tudi pilotsko študijo na ljudeh, kjer so se ugotovitve iz raziskave z miškami potrdile (Cignarella in sod., 2018).

Občasno postenje in multipla skleroza

CIGNARELLA, F., CANTONI, C., GHEZZI, L. in sod., 2018. Intermittent Fasting Confers Protection in CNS Autoimmunity by Altering the Gut Microbiota. Cell Metabolism, letn. 27, št. 6, str. 1222-1235.e1226. Doi: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.05.006

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!