Sladkorna tipa 1: glikemični nadzor z nizkohidratno prehrano

Komaj kaj je še dvomov o tem, da je z nizkohidratno in visokomaščobno prehrano možno učinkovito nadzorovati sladkorno bolezen tipa 2 ali celo preobrniti diabetične procese, še vedno pa ni soglasja, ali taka prehrana primerna za nadzor sladkorne bolezni tipa 1. Več primerov obstaja, ko se je ketogena dieta izkazala za izjemno orodje za izboljšanje življenja bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1 (za primer priporočamo branje Juretove zgodbe).

Sladkorno bolezen tipa 1 oziroma življenje z njo je izjemno spremenil »izum« inzulina. Pred zunanjim dovajanjem inzulina z inzulinkami ali celo – kot je to danes običajno – z inzulinskimi črpalkami je večina bolnikov za nadzor nad boleznijo uporabljala dieto z izjemno malo ogljikovimi hidrati. Z inzulinom te omejitve niso bile več »nujne«, hkrati pa se je od 80-ih let prejšnjega stoletja popolnoma spremenila prehranska doktrina tudi za zdrave: prepričevali so nas, da moramo večinoma uživati ogljikove hidrate.

Pred dnevi je bila objavljena raziskava, v kateri so preverjali učinkovitost prehrane z izjemno majhnim vnosom ogljikovih hidratov pri 316 bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1. Povprečen vnos ogljikovih hidratov pri udeležencih je bil 36 g dnevno, povprečen čas, odkar se tako prehranjujejo, pa 2,2 leti. Kar je najboljše: povprečena vrednost glikiranega hemoglobina je bila 5,67 % in samo 7 % preiskovancev je bilo v zadnjih dveh letih hospitaliziranih zaradi komplikacij, povezanih z boleznijo (1 % zaradi ketoacidoze, 1 % zaradi hipoglikemije) (Lennerz idr., 2018).

Lennerz, B. S., Barton, A., Bernstein, R. K., Dikeman, R. D., Diulus, C., Hallberg, S., . . . Ludwig, D. S. (2018). Management of Type 1 Diabetes With a Very Low–Carbohydrate Diet. Pediatrics. doi:10.1542/peds.2017-3349

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!