nizkohidratna hrana učinkovitejša pri zamaščenosti organov

Nizkohidratna hrana učinkovitejša pri zamaščenosti organov

Debelost ni samo vprašanje estetike in njenih škodljivih učinkov ne moremo meriti samo s tehtnico. Eden od nevidnih učinkov debelosti je zamaščenost organov. O zamaščenosti organov govorimo, ko se maščobe v obliki trigliceridov nabirajo v celicah tkiv, ki imajo v normalnih okoliščinah komaj kaj maščob. Ti pojavi so povezani z večjim tveganjem za razvoj različnih bolezni. V klinični randomizirani študiji so izraelski in ameriški strokovnjaki želeli preveriti, kako različne strategije spremembe življenjskega sloga vplivajo na zmanjšanje različnih maščobnih depozitov.

Kar 18 mesecev so opazovali 278 udeležencev, ki so jih razdelili na dve osnovni skupini: ena se je prehranjevala po načelih nizkomaščobne hrane, druga pa je jedla nizkohidratno hrano. Vsako od njiju so razdelili še na skupino, ki je telesno aktivna (večinoma je šlo za aerobne aktivnosti), in eno, ki ni telovadila.

Ugotovili so, da nizkohidratna hrana učinkoviteje zmanjšuje zamaščenost jeter, srca in trebušne slinavke in trebušno debelost na splošno. V kombinaciji s telesno vadbo se ugoden učinek na trebušno debelost še poveča. Eden od izsledkov je tudi to, da zmanjšana zamašenost jeter in manjši obseg trebušne debelosti ne glede na to, ali je posameznik shujšal ali ne, ugodno vpliva na ravni krvnih lipidov. Na izboljšano občutljivost celic na inzulin ugodno vpliva zmanjšanje obsega globokega podkožnega maščevja. Glavna ugotovitev je, da obstajata dva tipa maščobnih depozitov: taki, ki se na različne strategije odzivajo različno, in taki, ki se zmanjšujejo ne glede na vrsto shujševalne strategije (Gepner in sod., 2017).

Kaj torej lahko sklepamo?

  • Uživanje maščob nas ne dela zamaščenih – prav nasprotno.
  • Za izboljšanje dejavnikov tveganja za nastanek kroničnih bolezni samo zmanjšanje telesne mase ni dovolj, pač pa moramo uživati nizkohidratno hrano, saj le ta pomaga zmanjšati zamaščenost organov.

GEPNER, Y., SHELEF, I., SCHWARZFUCHS, D. in sod., 2017. Effect of Distinct Lifestyle Interventions on Mobilization of Fat Storage Pools: The CENTRAL MRI Randomized Controlled Trial. Circulation, letn., št., str. DOI: 10.1161/circulationaha.117.030501

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!