Zamaščena jetra

Dieta za čiščenje jeter

Kaj so zamaščena jetra?

Zdravje jeter ogroža uživanje alkohola in zdravil, nekatere okužbe (hepatitis B in C), predvsem pa presnovne motnje: debelost, sladkorna bolezen tipa 2 oziroma presnovni sindrom.

Zamaščena jetra oziroma nealkoholna maščobna jetrna bolezen postajajo zelo velik zdravstveni problem. So prvi znak, da z jetri ne ravnamo dobro in ponavadi vodijo v druge, hujše bolezni jeter.

Nealkoholna maščobna jetrna bolezen večino časa poteka brez zaznavnih simptomov, lahko pa vodi do ciroze jeter in celo raka. Nastane kot posledica neprimernega življenjskega sloga, predvsem slabih prehranjevalnih navad. Gre za bolezen, ki se pojavlja pri posameznikih, ki ne uživajo velikih količin alkohola – spremembe na jetrih torej niso posledica prekomernega uživanja alkohola.

Koliko nealkoholne maščobne jetrne bolezni je med ljudmi, je zgolj ocena: v Evropi naj bi bilo prizadetih 20 do 44 % ljudi, odstotki se dramatično povečajo pri populaciji čezmerno hranjenih in populaciji s sladkorno boleznijo tipa 2. Zaskrbljujoče dejstvo je, da prevalenca bolezni narašča tudi pri otrocih – tako kot epidemija debelosti.

Znaki zamaščenih jeter

Zamaščena jetra lahko imamo in sploh ne vemo zato. Ko se simptomi pojavijo, je bolezen ponavadi že napredovala. Povečana jetra, nerazložljiva utrujenost in bolečina v desnem delu trebuha so prvi resni znaki, če pa pride do otekanja trebušne votline, vidnih žil pod kožo, povečanih prsi pri moških, rdečih dlani in rumene kože in oči (kot pri zlatenici), morate nujno poiskati zdravniško pomoč.

Dieta za čiščenje jeter

Prvi ukrep za zdrava jetra je zdrav življenjski slog: uravnotežena prehrana, zmanjševanje stresa in redna telesna vadba. Žal v medijih pogosto vidimo oglaševanje izdelkov za čiščenje jeter, kjer naj bi z nekajtedensko »kuro« popravili vse, kar sicer počnemo in škodimo jetrom.

Obstaja prepost recept za vse, ki se sprašujete kako očistiti zamaščena jetra! Brez zapravljanja denarja za kapsule z revolucionarnimi učinkovinami za razstrupljanje jeter (in revolucionarno malo učinka).

Zmanjšajte količino ogljikovih hidratov

Pred dnevi je revija Cell Metabolism objavila članek o raziskavi, v kateri so švedski raziskovalci 10 debelih posameznikov z zamaščenimi jetri dva tedna preizkušali z nizkohidratno dieto brez zmanjšanega vnosa energije. Že po treh dneh so se dramatično zmanjšali nekateri kazalci vnetja, po dveh tednih pa so opazili:

  • izrazito zmanjšanje nastanka novih maščob v jetrnih celicah in s tem manj maščobe v jetrih in trigliceridov v krvi,
  • povečano koncentracijo ketonskega telesca beta-hidroksibutirata (kar kaže na oksidacijo oziroma uporabo maščobnih kislin),
  • ugodne spremembe mikrobiote s povečano koncentracijo folne kisline (Mardinoglu in sod.).

zamaščena jetra

MARDINOGLU, A., WU, H., BJORNSON, E. in sod., An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans. Cell Metabolism. Doi: 10.1016/j.cmet.2018.01.005

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!