Glavobol na desni, glavobol na levi, glavobol v skupkih

Glavobol na eni strani glave, glavobol v skupkih

Glavoboli so ena od najbolj razširjenih in raznolikih oblik zdravstvenih težav. Lahko so primarni (niso posledica drugih zdravstvenih težav) ali sekundarni (so posledica druge bolezni).

Med primarne sodijo tenzijski glavobol (najobičajnejši), migrene (ki jih pogosto spremlja slabost) in glavobol v skupkih. Slednjega poznamo tudi kot glavobol v rojih ali rafalih. Pri tej vrsti glavobola se bolečina pojavlja na eni strani glave (glavobol na desni ali glavobol na levi strani), največkrat ponoči ali zjutraj in jih bolniki ponavadi opisujejo z »najhujša bolečina v življenju«. Pogosto pri tem glavobolu ne pomagajo zdravila ali protibolečinska sredstva.

Kaj narediti v takih primerih, je še vedno odprto vprašanje. Se pa ponujajo nekatere dokaj enostavne možnosti.

Da nizkohidratna hrana pomaga pri migrenah, se nakazuje že dlje časa, zdaj pa se je začelo odpirati tudi polje raziskovanja o tem, kako bi lahko prehrana pomagala pri glavobolu na eni strani glave, torej pri glavobolu v skupkih.

Skupina znanstvenikov iz Milana je izbrala 18 pacientov z glavoboli v skupkih, pri katerih nobeno od možnih zdravil ni pomagalo. Zato so skupini za 12 tednov predpisali ketogeno dieto in preverili, kako se pacienti odzivajo.

V treh mesecih je učinke opazilo 15 pacientov. Enajst jih je poročalo o popolni remisiji, štirim pa se je za 50 % zmanjšala frekvenca napadov. V povprečju se je število napadov s 108,71 v tretjem mesecu ketogene diete zmanjšalo na 31,44 (Di Lorenzo in sod., 2018).

glavobol na desni, glavobol na levi, glavobol v skupkih

DI LORENZO, C., COPPOLA, G., DI LENOLA, D. in sod., 2018. Efficacy of Modified Atkins Ketogenic Diet in Chronic Cluster Headache: An Open-Label, Single-Arm, Clinical Trial. Frontiers in neurology, letn. 9, št., str. 64-64. DOI: 10.3389/fneur.2018.00064

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!