Migrena in ketogena dieta

Ketogena dieta – učinkovita proti migrenam

Ketogena dieta je pri zmanjševanju pogostosti in jakosti migrenskih glavobolov učinkovitejša od zdravil – to je zaključek pregledne raziskave, ki so jo opravili v Italiji, članek o tem pa je objavila revija Neurological Sciences.

V pregledu literature na temo ketogene diete in migrenskih glavobolov so identificirali sedem relevantnih kliničnih študij s skupaj 150 pacienti. Šest od sedmih študij je pokazalo, da je ketogena dieta učinkovita kot zaščita pred migrenskimi napadi: bodisi je šlo za zmanjšanje frekvence in jakosti napadov ali tudi za popolno prenehanje migrenskih dogodkov. Kar je najbolj zanimivo – ketogena dieta je začela učinkovati po nekaj dneh.

Ketogena dieta deluje tako pri kronični migreni kot tudi pri epizodnih, akutnih migrenskih napadih. Možnih mehanizmov je več, dokončnega odgovora na vprašanje, kako točno ketogena dieta vpliva na potek migrene, pa ni. Najverjetnejša razlaga je to, da ketogena dieta prek črevesne mikrobiote deluje na živčna prenašalca glutamat in GABA tako, da inhibira glutamat, s tem poveča količino dostopnega prenašalca GABA in tako zmanjšuje nevronsko vzdraženost.

Seveda je pričakovati tudi kakšne randomizirane klinične študije z večjim vzorcem. Te bi morda lahko tudi pojasnile, zakaj je učinek ketogene diete tako hiter v primerjavi z zdravili za preprečevanje migrenskih napadov. Pri teh je namreč učinek pogosto odložen nekaj časa po začetku jemanja. Hkrati bi nadaljnje študije morale odgovoriti na vprašanje, ali ketogena dieta lahko deluje celo v kombinaciji s temi zdravili – kot še učinkovitejša terapija?

Barbanti, P. in drugi, 2017. Ketogenic diet in migraine: rationale, findings and perspectives. Neurol Sci, 38(Suppl 1), p. S111–S115.