Intervju s Stašo Grom - motiviran.si

Staša Grom – intervju #1

Pogovor s Stašo Grom, objavljeno na motiviran.si, 7. januarja 2018

Kdo je Staša Grom?

Veliko je ljudi, ki vse življenje iščejo, a nikoli ne najdejo svoje strasti. Mnogo je tudi takšnih, ki nad iskanjem hitro obupajo. Redki pa so srečneži, ki jim je dano to, da opravljajo delo, ki bi ga tako ali tako tudi sicer opravljali. Ena izmed takšnih je tudi Staša Grom. Diplomirana pravnica je ugotovila, da jo v resnici precej bolj kot utrudljivo prebiranje zakonikov zanima prehrana, zaradi česar se je odločila diplomirati še iz dietetike.

Ustvarila je svojo, sedaj že zelo dobro poznano Stašino fit kuhinjo, in svoj hobi, ljubezen do prehrane in pisanja receptov, uspešno prelevila v posel. Več kot uspešno pa je s poslom uspela povezati tudi ljubezen, saj sta oba z možem Gašperjem alfa in omega v našem prostoru, ko gre za LCHF način prehranjevanja. Kot pravi sama, si po 15 letih skupnega delovanja še vedno ne gresta na živce. 🙂 Le tako naprej!

Kdo je Staša Grom v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Sem diplomirana pravnica, ki je kasneje ugotovila, da jo bolj kot pravo zanima prehrana. Zato sem diplomirala tudi na Fakulteti za vede o zdravju, smer dietetika, kjer trenutno zaključujem magisterij.

Zaposlena sem v podjetju Maksimum, bolj znanem po svoji blagovni znamki prehranskih dopolnil in trgovin Maxximum, posel pa sem zadnja leta prežela tudi s svojimi spletnimi in facebook stranmi, kjer objavljam recepte po načelih prehrane LCHF. Kri po žilah mi požene srce – tako v dobesednem kot prenesenem pomenu. 😊

Na spletni strani fitkuhinja.si ter na Facebook strani Stašina fit kuhinja je mogoče najti zanimive recepte, ki si jih skovala. Za kakšne recepte gre? Komu vse so namenjeni?

Že nekaj let se prehranjujem po načelih prej omenjene LCHF-prehrane. Gre za prehrano z nizkim deležem ogljikovih hidratov, zmernim deležem beljakovin in visokim deležem maščob. Pri ustvarjanju jedi ne uporabljam žit in izdelkov iz njih, prav tako ne dodajam sladkorja v kakršni koli obliki.

Čeprav v zvezi s prehrano LCHF večina pomisli na hujšanje, to še zdaleč ni njena edina uporabna vrednost.

Že pred okoli sto leti so njeno najbolj strogo različico, ketogeno dieto, uporabljali za zdravljenje epilepsije, prav tako lahko koristi pri različnih obolenjih, na primer sladkorni bolezni, alzheimerjevi bolezni, nekaterih oblikah raka, srčno-žilnih in drugih obolenjih. Moj recepti so torej namenjeni vsem, ki se iz različnih razlogov prehranjujejo po načelih LCHF, oziroma v prehrani omejujejo ogljikove hidrate; zaradi nadzora telesne teže ali zaradi njenih terapevtskih učinkov.

Čeprav v zvezi s prehrano LCHF večina pomisli na hujšanje, to še zdaleč ni njena edina uporabna vrednost.

Kako obiskani so tvoji kanali? Se od drugih, ki vsebujejo podobne recepte in vsebine, po čem razlikujejo?

Pred slabimi štirimi leti sem se tako rekoč v sekundi odločila, da ustvarim facebook stran Stašina fit kuhinja in s tem odrešim facebook prijatelje, ki so morali na mojem osebnem profilu vsakodnevno gledati v moj krožnik. 😊

Do danes imam več kot 40.000 sledilcev, kar se mi zdi za slovenske razmere in za dokaj specifično tematiko kar precej. Včasih me kdo vpraša, kako mi to uspeva, pa pravzaprav ne vem, kaj naj odgovorim. Kar počnem, počnem glede na trenutno inspiracijo, vedno pa skozi svoje objave dajem tudi »samo sebe«.

Medtem ko se nekateri lotijo najprej posla in nato poskušajo k temu dodati osebni pristop, sem jaz ubrala obratno pot – to, kar je bil najprej moj hobi, sem združila s poslom. Upam si trditi, da sledilci to čutijo. Živimo namreč v času zasičenosti z reklamami in vedno bolj cenimo pristnost. Kar podajam na svojih kanalih, je del mojega resničnega življenja. Po facebook strani je nastala tudi spletna stran fitkuhinja.si, v tem letu pa še stran lchflove.si, kjer se z Gašperjem v slovenskem jeziku trudiva podati čim več informacij o prehrani LCHF.

Pri snovanju receptov sodeluješ s svojim možem, Gašperjem Gromom, s katerim smo pred nekaj časa opravili intervju. Rdeča nit pogovora je bila LCHF prehrana. Je bil on tisti, ki te je navdušil nad takšnim načinom prehranjevanja? Kakšno vlogo ima sicer on pri grajenju tvoje blagovne znamke?

Gašper je sicer velik prehranski strokovnjak, vihtenje kuhalnice pa žal ni ena izmed njegovih kompetenc. Pravzaprav zna za silo speči le jajca, tako da njegovo pomoč pri receptih raje prijazno odklonim. 😊

Drži pa, da me je on navdušil nad prehrano LCHF. Sam se tako prehranjuje že precej let, ves ta čas to prehrano tudi aktivno proučuje. Sprva se mi je zdelo nenavadno, da bi lahko bila prehrana s toliko maščobami, tudi nasičenimi, zdrava, a sem sčasoma sama spoznala, da je teorija o škodljivosti maščob zgrešena.

Fobija pred maščobami je bila pred nekaj leti močno zakoreninjena, na nek način je še vedno, čeprav se ozaveščenost glede tega na srečo spreminja. Gašper me pri mojih projektih in idejah vedno podpira, tudi pri kakih »bolj norih«, kot je, denimo, pisanje knjige na Ibizi. 😊

Kaj je bil razlog, da si se odločila graditi svojo blagovno znamko ravno na področju prehrane?

Moja blagovna znamka je nastala spontano in še zdaleč nisem slutila, da bo postala tako prepoznavna. Pred slabimi štirimi leti sem nekega večera kot ponavadi sedela za računalnikom in … ustvarila facebook stran. Niti logotipa nisem imela, ime Fit kuhinja (pridevnik Stašina sem dodala kasneje) sem zapisala z malenkost posebnimi črkami kar v Wordu, dodala sliko domače temne čokolade in za silo naredila profilno fotografijo. Še danes se z nasmeškom rada spomnim teh svojih nerodnih, a entuziastičnih začetkov. 😊

Katere sestavine uporabljaš v svoji kuhinji in kje jih dobiš? Zagovarjaš uporabo čim bolj svežih živil. Pa je to res vedno izvedljivo, posebej v smislu finančne dostopnosti živil?

Uporabljam osnovna živila, kot so jajca, zelenjava, maslo, meso, ribe, kokosovo in olivno olje, siri, sladka in kisla smetana, oreški, kakovosten kakav in temna čokolada, jagodičevje ter seveda zelišča in začimbe. Sploh jajca so v mojem hladilniku nepogrešljiva, ker – če ni časa, volje in drugih sestavin, te jajca na maslu vedno rešijo iz zagate.

Sploh jajca so v mojem hladilniku nepogrešljiva, ker – če ni časa, volje in drugih sestavin, te jajca na maslu vedno rešijo iz zagate.

Nisem obsedena s tem, da mora biti vse sveže ali bio, ker je to v današnjem času velikokrat nemogoče, pa tudi sprašujem se, če je res potrebno. Po svojih močeh in logiki se trudim uživati čimbolj nepredelano in svežo hrano, vendar s tem nisem obremenjena.

Kako dolgo se prehranjuješ po načelu LCHF prehrane? Kako si se prehranjevala prej? Se je bilo težko navaditi na spremembo novega načina prehranjevanja?

Prvič sem o prehrani kot nečem, kar je pomembno, pričela razmišljati v svojih mladih študentskih letih. Ugotovila sem, da se kilogrami z leti hitreje kopičijo in da ni vse, kar sem do takrat dala v usta, zdravo. Moja prva dieta izpred ca. 15 let je temeljila na prehrani z malo maščobe, saj je takrat vladalo prepričanje, da so maščobe glavni razlog za odvečno telesno maščobo in sodobne bolezni. Kruh sem zamenjala z ovsenimi kosmiči, krompir z zelenjavo, mastno meso pa s pustim filejem.

Uf, koliko zdravih rumenjakov sem zavrgla, ker je dieta dovoljevala le beljake. 😊 Sčasoma sem pričela uživati več maščob, ogljikove hidrate pa sem omejila na zelenjavo in polnozrnate kosmiče. Nekoliko kasneje sem črtala tudi kosmiče in žita nasploh, povečala pa sem količino maščob (na tej točki so se na jedilniku pojavili rumenjaki in maslo). Tako se prehranjujem že okoli pet let.

Znebila sem se prepogostega razmišljanja o hrani in planiranja obrokov, le redko čutim lakoto, saj je visoko maščobna prehrana zelo nasitna. Predvsem pa sem z leti nehala gledati le na to, koliko odvečne maščobe mi bo uspelo izgubiti s prehrano, temveč, kakšen je vpliv prehrane na moje zdravje in počutje. LCHF-prehrana mi zelo ustreza tako z vidika vzdrževanja telesne teže kot z vidika zdravja in počutja.

Kako je videti tvoj tipičen dnevni jedilnik? Katero jed si najraje privoščiš?

Včasih sem prisegala na obilen zajtrk in se trudila zaužiti štiri do pet obrokov dnevno. Odkar se prehranjujem po načelih LCHF, mi hrana zjutraj več ne paše, pa tudi čez dan zaužijem manj obrokov kot prej, najpogosteje le enega ali dva, ki sta seveda ustrezno energijsko bogatejša. Recimo zdaj, ko odgovarjam na to vprašanje, je ura pet popoldan, moj prvi obrok pa bo šele čez kake pol ure.

Recimo zdaj, ko odgovarjam na to vprašanje, je ura pet popoldan, moj prvi obrok pa bo šele čez kake pol ure.

Če uživamo pretežno ogljikohidratno prehrano, smo lahko že nekaj ur po obroku spet lačni, pri LCHF-prehrani pa se to ne dogaja in je ekstremna potreba po hrani zelo redka. Telo namreč zelo hitro preklopi na lastne maščobe, če ne dobi energije iz hrane, zato je način LCHF tako učinkovit za hujšanje oziroma vzdrževanje telesne teže. Tudi nihanj energije ni več.

Dan začnem s kozarcem vode in skodelico kave z malo sladke smetane. Običajno sledijo na maslu pečena jajca z zelenjavo. Mesa ne pojem veliko, uživam ga le nekajkrat na teden (ne zato, ker bi bilo z njim kaj narobe), najraje pa izbiram mastne kose, kot so piščančja bedra, svinjska rebra in podobno. Poleg tega uživam ribe, sire in nekatere druge polnomastne mlečne izdelke, oreške, olive, avokado in manjše količine sadja, predvsem jagodičevja. Občasno uživam tudi beljakovinske napitke in nekatere druge izdelke, ki so odlični za pripravo LCHF-sladic, pa tudi temni čokoladi in kozarcu rdečega vina se ne odpovem. Lahko bi rekla, da uživam vse, razen živil, ki vsebujejo veliko sladkorja in škroba.

Zakaj je po tvojem mnenju LCHF prehrana boljša oz. primernejša za naše telo kot tista, o kateri so nas učili v šolah (prehranska piramida)? Kakšne so tvoje osebne izkušnje s takšnim prehranjevanjem?

Glede na veljavna prehranska priporočila bi naj prejeli vsaj 50 odstotkov dnevne energije iz ogljikovih hidratov, iz maščob pa ne več kot 30 odstotkov, od tega ne več kot 10 odstotkov iz nasičenih. Strokovnjaki po drugi strani ugotavljajo, da je precej ljudi zelo slabo prilagojenih na velike količine ogljikovih hidratov in da je teorija o škodljivosti maščob (tudi nasičenih) in holesterola iz druge polovice prejšnjega stoletja na trhlih temeljih.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je teorija o škodljivosti maščob (tudi nasičenih) in holesterola iz druge polovice prejšnjega stoletja na trhlih temeljih.

Prehranske smernice in posledična zamenjava živil, ki so vir »škodljivih« nasičenih maščob in holesterola (maslo, rumenjaki, mastno meso) z nenasičenimi omega-6 rastlinskimi viri (večina olj in margarin), niso uspele zajeziti debelosti in kroničnih bolezni, nasprotno, v zadnjih desetletjih je število debelih in obolelih izrazito naraslo.

Gašper je v letih, ko deluje kot LCHF-prehranski svetovalec, s pomočjo LCHF-prehrane pomagal številnim, pri katerih je še bolj kot izguba odvečnih kilogramov navdušujoče to, da so nekateri sčasoma opustili ali zmanjšali zdravila zoper sladkorno bolezen in nekatera srčno-žilna obolenja ter se nenazadnje rešili odvisnosti od hrane. Če sestavim vse kamenčke mozaika, je moj sklep enostaven – s prehrano zadnjih desetletjih je nekaj močno narobe, prehrana LCHF pa lahko pri večjem delu ljudi pozitivno prispeva k telesni in mentalni funkcionalnosti.

Ali je LCHF način prehranjevanja res nekaj, kar je za naše telo “normalno” ali gre bolj za to, da svoje telo naučimo oz. prisilimo uporabljati drug vir energije?

Na to vprašanje bom odgovorila z vprašanjem: Ali je SODOBEN način prehranjevanja nekaj, kar je za naše telo »normalno«? Je normalno, da se naj prehranjujemo vsakih nekaj ur, petkrat na dan, kot priporočajo smernice? Včasih je bilo popolnoma običajno, da je med posameznimi obroki minilo več časa, tudi po več dni, saj hrane, sploh ogljikohidratnih živil, ni bilo v izobilju in obliki kot danes.

Drži, da z LCHF prehranjevanjem svoje telo (spet) naučimo, oziroma prisilimo uporabljati drug vir energije, torej maščobe in ketonska telesca, vendar to še ne pomeni, da je s tem kaj narobe.

Si mnenja, da se je mogoče na takšen način prehranjevati celo življenje, kljub pritiskom s strani družbe (npr. praznovanja, zakuske, prigrizki in malice v službi)?

Ne vidim razloga, zakaj se ne bi mogli te prehrane držati dolgoročno, če nam ustreza. Meni zlahka uspeva že okoli pet let, Gašperju še nekaj let dlje, prav tako se po načelih LCHF prehranjujejo nekatere znanke in znanci, tudi taki z majhnimi otroki. Ko me kdo vpraša, kaj sploh jem, potem ko povem, da ne jem žit in sladkorja, torej nič kruha, testenin, kosmičev, niti sadja ne prav veliko, jim rečem, naj si predstavljajo bogato obloženo mizo na praznovanju rojstnega dne.

Tam je pladenj z različnimi siri, pršutom, suho salamo in šunko, zraven je skodelica s kislimi kumaricami, nedaleč vstran se bohotita tatarski biftek in maslo, morda tudi kakšna domača pašteta, seveda pa so na drugem koncu mize tudi narezan paradižnik in paprika ter olive. Pa trdo kuhana jajca, smetana s hrenom … in košarica s kruhom. Vse, čemur se pri taki gostiji odpovem, je kruh. In če bi si ga že zares želela, bi si ga spekla iz mandljeve moke ali iz ene izmed Sukrinovih mešanic za low-carb kruh. Pa si ga redko, mogoče nekajkrat letno. Ker ga enostavno ne pogrešam.

Salamo si dam na sir, prav tako tudi tatarski biftek. Ni boljšega! 😊 Pripombam v smislu »daj, pojej malo, ne se držat nazaj«, se samo nasmehnem. Včasih na kakem praznovanju pojem kos torte, če se mi zazdi, a to je redko. Sicer ni nič narobe, če si občasno kaj privoščimo, ampak hočeš nočeš se nam ta želja »zgodi« vedno redkeje. Ker smo se take hrane odvadili in ker nam ni več tako okusna kot včasih.

Pripombam v smislu »daj, pojej malo, ne se držat nazaj«, se samo nasmehnem.

Omenil si malice v službi in prigrizke … če pri »običajnem« prehranjevanju ves čas nekaj grizljamo in v službi gledamo na uro, kdaj bo čas za malico, pri LCHF prehranjevanju tega skorajda ni. Pri tej prehrani si večji del časa sit in to zelo doooolgo časa sit, zato potrebe po grizljanju med obroki ni, malico pa si, če jo že potrebujemo, zlahka organiziramo – ali tako, da jo prinesemo od doma (recimo solatne zvitke s sirom in papriko, avokado in nekaj lešnikov) ali pa v restavraciji izberemo kos mesa ali ribe z žara in zelenjavno prilogo z olivnim oljem. Za pripravo sladic sem na praznovanjih ponavadi zadolžena jaz, vendar so tako dobre, da primanjkljaja moke in sladkorja nihče niti ne opazi. 😊

Danes je mogoče na internetu dobiti številne recepte in nasvete, a moraš imeti tudi sam nekaj znanja, saj je splet poln nepodprtih in zavajajočih informacij. Koliko znanja si ti pridobila tekom študija dietetike in koliko iz prakse?

Sama ne vem, kaj je huje – čas pred pojavom svetovnega spleta, ko smo informacije dobivali iz redkih strokovnih knjig in preko svojih staršev, dedkov in babic, ali današnji čas, ko se v morju najrazličnejših in nasprotujočih si podatkov naravnost izgubimo.

Kot sem omenila v začetku, sem po izobrazbi diplomirana pravnica. To pomeni, da razen srednješolske kemije, biologije in fizike, nisem imela ustreznega predznanja o zgradbi in delovanju človeškega telesa. Sicer sem se z zdravo prehrano ljubiteljsko ukvarjala že vrsto let in sem se v tem času ogromno naučila, a vseeno sem čutila potrebo po tem, da poskrbim za dobre temelje. In tako je padla odločitev o vpisu na študij dietetike, ki je dodal tisto pogrešano piko na i. Veliko stvari, ki sem jih vedela že od prej, ravno zaradi tega študija sedaj razumem bolje, oziroma z drugega zornega kota. Lahko rečem, da je bil študij dietetike ena izmed mojih boljših odločitev.

Slovenci in nasploh ljudje zelo radi iščemo krivca odzunaj. Za nepravilno prehranjevanje in posledično bolezni so krivi politika, država, šole, … Kakšno je tvoje splošno mnenje o prehrani Slovencev? Imaš morda kakšno idejo, kako bi vpeljala boljši način prehranjevanja v slovenske domove?

Hrana ni le nekaj, kar nam da energijo in kar moramo »pokuriti«, pač pa lahko ravno z ustrezno prehrano preprečimo ali zdravimo določene bolezni. In seveda obratno. Tega se pogostokrat premalo zavedamo. Vendar – ali smo za to krivi sami?

Ali je od povprečnega prebivalca s povišanim holesterolom za pričakovati, da bo podvomil v pravilnost zdravnikovega nasveta, naj ne zaužije več kot 2 jajci tedensko, maslo pa naj zamenja z margarino? Še zelo dolgo bo trajalo, da bomo na globalni ravni spremenili nekatera prepričanja, ki so veljala dolga desetletja. Verjetno pa se v tem smislu Slovenci ne razlikujemo prav veliko od ostalih držav.

Sodeluješ s podjetjema Maksimum in Sukrin. Kako pomembno je zate to sodelovanje? Kakšne prednosti ti prinaša?

V podjetju Maksimum, ki ga je ustanovil Gašper tik preden sva se spoznala, sem zaposlena 15 let. Gašper ga je zgradil iz začetnega navdušenja nad fitnesom in zdravo prehrano, tako rekoč iz nič. Po prvi spletni strani, ki je takrat ponujala nekaj člankov, pogovorni forum in kakih 15 osnovnih prehranskih dopolnil, je podjetje zraslo v eno izmed prepoznavnejših na tem področju. Vesela sem, da sem del te zgodbe že toliko let in da Gašperjeva strast do ustvarjanja z leti samo še narašča.

Sukrin je prišel na vrsto kasneje. Gre za blagovno znamko naravnih sladil brez energijske vrednosti, razmaščenih mok iz oreškov in semen ter mešanic za peko low-carb kruha in peciv, ki so mojo pozornost vzbudili kmalu po tistem, ko sem se začela prehranjevati po načelih LCHF. Tovrstnih izdelkov je bilo pred ca. tremi leti pri nas malo, sama pa sem jih pri ustvarjanju svojih LCHF-sladic nujno potrebovala.

Zato do ideje, da bi blagovno znamko Sukrin pripeljala v Slovenijo, ni bilo težko priti. Sukrin izdelki so me navdušili s svojo kakovostjo in inovativnostjo in kmalu smo jih ponudili slovenskim kupcem. Vesela sem, da delam to, kar me veseli in da je to združeno z delom svojega moža. Po 15 letih tega skupnega sodelovanja si zaenkrat še ne greva na živce. 😊

Skupaj z Gašperjem si svoje recepte objavila v knjigi Bemumast 2. Imaš morda v načrtu objaviti kakšno čisto svojo knjigo z recepti in nasveti?

Res je, po prvi knjigi iz serije Bemumast, kjer je Gašper s soavtorico Tjašo Vrhovnik predstavil znanstveno ozadje prehrane LCHF, oziroma ketogene diete, je sledila knjiga Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan, kjer se nama je z Gašperjem pridružil Jakob Polajžer, bolj znan pod imenom kuhar Jaka.

V času, ko si potrpežljivo čakal na intervju, 😊 pa je nastala še tretja knjiga z naslovom Bemumast 3: Imate jajca? Gašper je avtor uvodnega dela, recepte pa sva ustvarili z dolgoletno prijateljico Teo Maherl. Knjiga vsebuje odlične recepte brez žit, škroba in dodanega sladkorja, vse od kruha in njokov do tortilj in pic. Tudi koktajli in sladice ne manjkajo.

Kaj je tvoj nasvet ljudem, ki si želijo bolj zdrave prehrane? Kako pričeti spreminjati način prehranjevanja, na koga se obrniti, kje najti motivacijo in veselje za pripravo jedi?

Če začnemo razmišljati o spremembi prehrane, nas je v to najbrž »nekaj prisililo«. Morda odvečni kilogrami, morda zdravstvene težave, morda le skrb za kakovost življenja in zavedanje, da lahko s primerno prehrano marsikaj preprečimo ali omilimo. V vsakem primeru se mi zdi pomembno, da v tem, česar se lotimo, pa naj bo to prehrana LCHF ali veganstvo, vidimo smisel.

Da razumemo, kaj počnemo in kaj nam lahko to prinese. Volja je subjektivna, na začetku nam je ponavadi ne manjka, sčasoma pa motivacija pade in v teh trenutkih nam pomaga jasen odgovor na vprašanje, zakaj smo sploh začeli. A tudi to nam ne bo pomagalo, če se lotimo prestroge diete, če se iz dneva v dan odrekamo ter meljemo pusto in neokusno hrano. Tudi zato se mi zdi prehrana LCHF odlična, saj imamo po začetnem uvajalnem obdobju dovolj energije, nismo lačni, hrana pa je pestra in okusna.

Volja je subjektivna, na začetku nam je ponavadi ne manjka, sčasoma pa motivacija pade in v teh trenutkih nam pomaga jasen odgovor na vprašanje, zakaj smo sploh začeli.

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

V dolgoročnem planiranju nisem preveč dobra, največji uspehi se mi »zgodijo« iz včasih popolnoma trenutnih prebliskov. Tako kot na primer knjiga Bemumast 3: Imate Jajca? 😊 Vsekakor nameravam čimprej magistrirati, potem pa morda napisati še kakšno knjigo. Serija Bemumast namreč kar kliče po tem, da se ji pridruži še knjiga z LCHF-sladicami. 😊

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki je primoran v spremembo svojega življenjskega stila, da bi se lažje spopadel s spremembo in našel pravo motivacijo. Poleg tvojih, seveda.

Motivacijo sem sama vedno našla v tem, da sem razumela, zakaj želim nekaj početi, kako mi bo to koristilo. Po načelih LCHF sem se začela prehranjevati zaradi tega, ker me je v to prepričalo dalj časa trajajoče povzemanje informacij iz različnih koncev, ne le ena knjiga. Tudi moji knjigi Bemumast 2 in Bemumast 3 nista dovolj za spremembo, pred tem bi bilo priporočljivo prebrati vsaj še knjigo Bemumast 1. 😊 Če pa si z vprašanjem imel v mislih knjige s tipično motivacijsko tematiko, ti povem, da jih ne maram in posledično tudi ne berem.

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Največji navdih mi je mož, ki je hkrati tudi moj sošolec na fakulteti in poslovni partner. Vsakodnevno mi širi obzorja znanja, poleg tega me izpopolnjuje tudi zasebno. Poseben zagon pa mi dajejo vsi, ki spremljajo moje delo, saj zaradi njihovih pozitivnih odzivov vem, da sem na pravi poti.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Tako kot nisem ljubiteljica motivacijskih knjig, tudi ljubiteljica motivacijskih citatov nisem. Bi pa za zaključek omenila nekaj, kar pogosto slišimo v različnih kontekstih – nič ni črno-belo. Tudi prehrana in zdravje ne. Ne padajte na prvo žogo na vsak članek ali anekdoto znankinega bratranca, ki mu je uspelo shujšati s pomočjo izvlečka neke eksotične rastlinice.

Nekaj, kar ustreza meni, lahko ustreza tudi vam … ali pa ne. Omenila bi še, da nam z ničemer ni treba pretiravati. Nekje sem slišala rek, da zaradi enega neprimernega obroka še ne bomo zboleli/se zredili, prav tako zaradi enega primernega obroka ne bomo ozdraveli/shujšali. In smo spet pri tem, da ni nič črno-belo. 😊

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!