Ketogena dieta in avtizem pri otrocih

Ketogena dieta in avtizem pri otrocih 2

Kako ketogena dieta lahko ugodno vpliva na izražanje motenj avtističnega spektra pri otrocih, smo pisali lani poleti (Ketogena dieta in avtizem pri otrocih), zdaj pa je v tisku nov znanstveni članek, ki še dodatno utemeljuje smiselnost uporabe ketogene diete pri otrocih z motnjami avtističnega spektra.

Raziskovalci s Havajev so spremljali 15 otrok, starih od 2 do 17 let, ki so se tri mesece prehranjevali po strogi ketogeni dieti (količina OH ni presegla 20 do 25 gramov dnevno), pri čemer je bil poudarek na srednjeverižnih maščobnih kislinah – kokosova maščoba ali olje MCT je predstavljalo vsaj 20 % vsega vnosa maščob. Posebej so pazili, da v prehrani ni nobenega glutena.

Ob začetku raziskave, po treh in po šestih mesecih so otrokom izmerili kopico krvnih parametrov (hemogram, elektroliti, proteini, encimi, vitamini, lipidi …) in jih ocenili po dveh diagnostičnih kriterijih: po opazovalnem instrumentu ADOS-2 in lestvici za oceno otroškega avtizma CARS-2. Z ADOS-2 s pomočjo različnih aktivnosti opazujemo način komunikacije, način igranja, socialno interakcijo, stereotipno obnašanje in omejene interese. Na podlagi intervjuja CARS-2 ugotovimo, kolikšno je v odstotkih odstopanje otrokovega vedenja od tipičnega vedenja njegovih vrstnikov.

Na podlagi opazovanj po treh mesecih so ugotovili precejšnje izboljšanje opažanj po ADOS-2. Šest otrok je doseglo odlične rezultate, dva zmerne in zanemarljiv sedem otrok. Deset otrok je tudi po šestih mesecih vzdrževalo napredek. Žal napredka niso opazili pri omejenih interesih in ponavljajočem se vedenju. Izboljšanje se je pokazalo tudi pri posnemanju drugih, telesni koordinaciji in strahu oziroma anksioznosti (Lee in sod., 2018).

LEE, R.W.Y., CORLEY, M.J., PANG, A. in sod., 2018. A modified ketogenic gluten-free diet with MCT improves behavior in children with autism spectrum disorder. Physiology & Behavior. DOI: https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2018.02.006

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!