Keto faktor

Keto faktor in raziskave maščobne prehrane

Čeprav z najboljšimi nameni, raziskovalci pogosto sami vnašajo zmedo v splošno razumevanje stvari, ki jih preiskujejo. Da ne posplošujemo na vsa raziskovalna področja po vrsti, se omejimo na raziskovanje ketogene diete. Število raziskav narašča iz leta v leto, vendar to še vedno ne pomeni, da ni razpršeno. Ena od večjih težav je zelo ohlapno dojemanje »visokomaščobne prehrane« – nekatere za visokomaščobno definirajo dieto, kjer vnos maščob predstavlja 45 odstotkov dnevne energije, kar ni ketogena dieta. Tako se pojavljajo študije, kjer ni navedeno, ali so preiskovanci dejansko prešli v ketozo, recimo z merjenjem koncentracije ketonov v krvi (Kosinski in Jornayvaz, 2017). V povzetkih potem slišimo, kako ketogena dieta ne deluje za to ali ono – v resnici pa sploh ne vemo, ali so proučevali ketogeno dieto ali dieto z veliko maščob in veliko ogljikovih hidratov. To sta dva povsem različna prehranska pristopa.

Zmedo je v članku, ki ga je objavila na svojem profilu na researchgate.net, opazila tudi dr. Zilberter. Na podlagi skoraj 100 let starega Woodyattovega »keto kalkulatorja« (Woodyatt, 1921) je izračunala keto koeficient diet iz številnih raziskav po letu 2000, pri katerih je bilo moč najti podatke o razmerjih uporabljenih makrohranil.

Keto faktor = (0,9 M + 0,46 B) : (OH + 0,58 B + 0,1 M)

M – gramov maščob

B – gramov beljakovin

OH – gramov ogljikovih hidratov

Pri tem izračunu velja, da je 1,5 najnižja meja ketogenosti okolja. Vse, kar je pod tem, je dejansko antiketogeno. Višja, kot je številka, večja je verjetnost nastanka ketoze.

Na spodnjem grafu je lepo videti, kako mnoge visokomaščobne (F) diete pač nimajo »keto faktorja« in jih je potem nesmiselno interpretirati kot ketogeno dieto (Zilberter, 2017).

KOSINSKI, C. in JORNAYVAZ, F.R., 2017. Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients, letn. 9, št. 5.

WOODYATT, R.T., 1921. Objects and method of diet adjustment in diabetes. Archives of Internal Medicine, letn. 28, št. 2, str. 125-141.

ZILBERTER, T. 2017. Classifications of diets labeled by the authors as normal controls, high-fat or ketogenic do not correlate with their metabolic traits predicted by calculation of their ketogenic ratios.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!