Ketogena dieta podaljšuje življenje

Ketogena dieta za daljše življenje

Nova in nova odkritja znanosti pričajo o ugodnih učinkih ketogene diete oziroma ketonskih telesc, ki pri visokomaščobni in nizkohidratni dieti nastajajo kot normalen stranski produkt.

V reviji Cell Metabolism bo objavljen članek o študiji, opravljeni na miškah, pri kateri so ugotovili, da ketogena dieta izboljša spomin v starosti in zmanjša možnost umrljivosti v srednjih letih.

Miške so razdelili v tri skupine: kontrolna skupina je dobivala »normalno« prehrano (75% ogljikovih hidratov, 15% beljakovin in 15% maščob); ketogena skupina hrano popolnoma brez ogljikovih hidratov, približno 10% beljakovin, ostalo maščobe; visokomaščobna skupina pa hrano s 15% ogljikovih hidratov, 10% beljakovin in 75% maščob, pri kateri ni prihajalo do prehranske ketoze.

Pri enem letu starosti, kar je za miši srednje življenjsko obdobje, so testirali njihove spominske sposobnosti in test ponovili v starejšem življenjskem obdobju pri dveh letih. Skupina na ketogeni dieti je edina tudi v starosti vse naloge opravila enako dobro kot v srednjih letih, kar pomeni, da so visoke spominske sposobnosti miške ohranile do konca življenja. Bile so tudi živahnejše, predvsem pa so imele manjše možnosti umrljivosti pred doseženo starostjo. Pri tem so se najslabše odrezale miške na mastni, a ne ketogeni prehrani: v povprečju so imele krajšo življenjsko dobo od obeh drugih skupin (Newman in sod., 2017).

NEWMAN, J.C., COVARRUBIAS, A.J., ZHAO, M. in sod., 2017. Ketogenic Diet Reduces Midlife Mortality and Improves Memory in Aging Mice. Cell Metabolism, letn. 26, št. 3, str. 547-557.e548.