Ogljikovi hidrati - sladki morilci

Zdravju škodijo ogljikovi hidrati, ne maščobe

Te dni svetovni časopisi poročajo o rezultatih nadvse zanimive in relevantne epidemiološke raziskave, ki jo bo objavila ugledna revija The Lancet.

V dolgoletni opazovalni študiji, v katero je bilo vključenih 135.335 ljudi med 35 in 70 leti iz 18 držav, so ugotavljali povezavo med razmerji makrohranil v prehrani (ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe) ter umrljivostjo oziroma pojavnostjo različnih bolezni.

Ključne ugotovitve:

  • preveč ogljikovih hidratov škodi;
  • uživanje maščob pomeni manjšo umrljivost in obolevnost;
  • vnos nasičenih maščob je povezan Z NIŽJIM tveganjem za možgansko kap;
  • vnos skupnih maščob ni povezan z infarktom in drugimi srčno-žilnimi obolenji.

Kot je že v navadi pri novejših raziskavah o prehrani, tudi ta skupina raziskovalcev opozarja, da je globalne prehranske smernice nujno premisliti in spremeniti, saj niso v skladu z empiričnimi dognanji (Dehghan in sod., 2017).

DEHGHAN, M., MENTE, A., ZHANG, X. in sod., 2017. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet.