Kreatin in zdravje

Kreatin je varen in priporočljiv za vsakogar

Mednarodna zveza za športno prehrano (International Society for Sports Nutrition), ena od glavnih avtoritet na področju znanja o športni nutricionistiki, je pred kratkim izdala novo izjavo o kreatinu, ki so jo oblikovali na podlagi rezultatov najnovejših raziskav.

Kreatin je upravičeno eno od najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil, saj študije konsistentno kažejo, da dodajanje kreatina poveča koncentracijo te snovi v mišicah, tako pa pomaga izboljšati izvedbo visoko intenzivnih treningov in tudi izboljati prilagoditve na vadbo.

Kaže tudi, da kreatin pomaga pri regeneraciji po vadbi, preprečevanju poškodb, termoregulaciji, rehabilitaciji, očitno pa deluje tudi zaščitno za živčevje. Več študij namreč razkriva, da lahko dodajanje kreatina pomaga pri vrsti bolezni: pri nevrodegenerativnih (mišična distrofija, Parkinsonova, Alzheimerjeva in Huntingtonova bolezen), pri sladkorni bolezni, osteoartritisu, fibromialgiji, srčnem infarktu in možganski kapi ter kot dejavnik upočasnjevanja staranja.

Študije kažejo tudi, da je kreatin v odmerku do 30 gramov dnevno povsem varno prehransko dopolnilo, ki ga lahko jemljemo dolgoročno vsak dan. Varen je tako za mlajše kot tudi za starejše. Kot dejavnik izboljšanja zdravja je kreatin v dnevnem odmerku 3 grame dnevno odlično dopolnilo za vse življenje (Kreider in sod., 2017).

 

KREIDER, R.B., KALMAN, D.S., ANTONIO, J. in sod., 2017. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. J Int Soc Sports Nutr, letn. 14, št., str. 18.