Omejevanje vnosa kalorij

Omejevanje vnosa energije – daljše življenje

S starostjo se poveča možnost nastanka bolezni, kot so sladkorna bolezen, novotvorbe, sarkopenija (izguba mišične mase), izguba kostne mase, opešanje imunskega sistema, upada kognitivnih sposobnosti in drugih.

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s staranjem, se ne sprašujejo samo o mehanizmih, ki vse organizme pripeljejo do onemoglosti in posledično smrti, temveč tudi z vprašanjem, kako podaljšati življenje, vendar ne račun njegove kakovosti. Torej, kako ostati čimdlje zdrav in čimdlje živ.

Eden od mehanizmov, ki ga že dlje preučujejo na preprostih organizmih, kot so kvasovke in nekateri nevretenčarji, pa tudi pri različnih sevih in vrstah glodalcev, je omejevanje vnosa energije. Konsistentno nižji vnos energije, ki pa ne predstavlja podhranjenosti, preloži nastop pojava starostnih bolezni.

Omejevanje vnosa energije so preučevali tudi pri rezus makakih, ki so odličen model za proučevanje staranja človeka, saj si s temi opicami ljudje delimo 93% genetskega zapisa, posledično tudi številne anatomske, fiziološke in nevrološke značilnosti, podobne imamo endokrine in imunske sisteme. Ne samo to, tudi spisek starostnih težav imamo nadve podoben.

Pri makakih sta omejevanje energijskega vnosa (30%) doslej proučevali dve študiji z različnima metodologijama. Revija Nature je pred dnevi objavila primerjalno analizo obeh, povzetek pa je: omejevanje vnosa energije znižuje tveganje starostnih obolenj. Vpliva na (kasnejši) pojav sarkopenije, osteoporoze in artritisa, zmanjša verjetnos nastanka raka, srčno-žilnih bolezni, predvsem pa se kaže, da dlje ohranja lastno zmožnost telesa za zdravo regulacijo krvnega sladkorja.

Kaj je razlog za tak vpliv omejenega vnosa energije? Velika skupina avtorjev z ameriške univerze Yale je pred dobrim letom objavila članek, v katerem je preiskovala vlogo ketonskega telesca beta-hidroksibutirata (BHB). Izkazalo se je, da neposredno inhibira protein NLRP3, ki igra pomembno vlogo pri vnetnem odgovoru mehanizma. Močnejše izražanje NLRP3-ja je glavni motor vnetnega odziva pri avtoimunih boleznih in avtoinflamatornih boleznih, sladkorni bolezni tipa 2, Alzheimerjevi bolezni in aterosklerozi.

Mattison, J. in drugi, 2017. Caloric restriction improves health and survival of rhesus monkeys. Nature Communications, 8(14063).

Youm, Y. in drugi, 2015. The ketone metabolite β-hydroxybutyrate blocks NLRP3 inflammasome-mediated inflammatory disease. Nat. Med., 21(3), pp. 263-269.