Pogovoriti se moramo o avtizmu

Pogovoriti se moramo o avtizmu

Motnja avtističnega spektra je vseživljenjska nevrorazvojna motnja. Zanjo je značilno stereotipno vedenje (ponavljajoča se senzorično-motorična vedenja), specifična jakost posebnih osebnih zanimanj, poleg tega pa se motnja kaže tudi kot pomanjkanje komunikacijskih in socialnih veščin. Kot ime pove, se pojavlja na spektru, kar pomeni, da so posamezniki različno prizadeti in na različnih področjih, ki jih motnja obsega.

Žal zdravil, ki bi učinkovala na osnovno motnjo, ni – so samo zdravila za najpogostejše spremljajoče bolezni. Motnje se različni strokovnjaki lotevajo na različne načine, tudi s kognitivno-vedenjsko terapijo. To lahko deloma pomaga, a motnja seveda ostaja.

Pri nekaterih bolnikih z avtizmom, ki so imeli težave s prebavo, so našli motnje pri nekaterih encimih in prenašalcih, ki so del presnove ogljikovih hidratov, zato so prišli na idejo, da bi ogljikove hidrate povsem umaknili iz prehrane ljudi z avtizmom, namesto tega bi jim predpisali ketogeno dieto, ki se je že pokazala kot učinkovita pri ljudeh z epilepsijo in nekaterimi drugimi nevrološkimi obolenji in pri kateri najpomembnejšo vlogo igrajo ketoni oziroma ketonska telesca, predvsem beta-hidroksibutirat.

Raziskave kažejo izboljšanje vedenjskih simptomov avtistične motnje, točnega mehanizma delovanja pa še ne poznamo. Med možnimi razlagami je zaščitna vloga, ki jo imajo ketoni do živčnih celic (nevroprotekcija), do te pa pride zato, ker:

  • živčne celice iz ketonskih telesc dobijo dovolj energije (ki je iz glukoze zaradi različnih razlogov niso mogle)
  • s presnovo ketonov pade raven oksidativnega stresa
  • ketoni tudi ugodno vplivajo na vzdraženost / nevzdraženost živčnih celic
  • vpliv na sesalsko tarčo rapamicina (mTOR, mehanizem, ki regulira številne celične naloge, je katalizator za nastanek celičnih beljakovin in skratka skrbi za razmnoževanje, rast in preživetje celic) in
  • ketoni ugodno spremenijo črevesno mikrobioto (Li, Liang, Fu, Han in Qin, 2021).
Pogovoriti se moramo o avtizmu

Li, Q., Liang, J., Fu, N., Han, Y. in Qin, J. (2021). A Ketogenic Diet and the Treatment of Autism Spectrum Disorder. Frontiers in pediatrics, 9, 650624-650624. DOI: 10.3389/fped.2021.650624

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!