Višanje testosterona s ketogeno dieto

Višanje testosterona s ketogeno dieto

Testosteron, hormon moškosti, obstaja v prosti obliki in vezan na globuline (SHBG), ki ga prenašajo po krvi. Obe obliki sta pri čezmerno hranjenih in debelih moških oziroma moških s sladkorno boleznijo tipa 2 znižani. Več kot polovica debelih moških ima znižane ravni celokupnega, skoraj 30 % pa ravni biološko aktivnega testosterona.

To je oblika hipogonadizma, ki mu rečemo funkcionalni hipogonadizem – in ni končna patologija, ampak je kot tak del začaranega kroga, saj še naprej negativno vpliva na presnovno ravnovesje, predvsem pa vpliva na telesno aktivnost in posledično tudi porabo energije, kar spet pospešuje nastajanje debelosti in tako vedno znova v krog.

Tem škodljivim procesom je zelo dobro stopiti na rep in ena od metod za to je ketogena dieta. Zanjo vemo, da pomaga pri hitri in učinkoviti izgubi odvečne maščobne mase, izboljšuje glikemijo in inzulinsko senzitivnost.

Skupina italijanskih raziskovalcev pa je na nedavnem evropskem endokrinološkem kongresu predstavila izsledke svoje raziskave, v kateri so želeli ugotoviti vpliv ketogene diete tudi na celokupni in prosti testosteron pri predebelih moških.

V raziskavo so vključili 17 moških, povprečne starosti 41,3 let s povprečnim indeksom telesne mase 36,4. Povprečen celokupni testosteron na izhodišču je bil 2,5 ng/ml (6,25 nmol/L), povprečna vrednost SHBG 24,4 nmol/L.

V času intervencije so se udeleženci 4 tedne prehranjevali z nizkoenergijsko ketogeno dieto.

Rezultati: v 4 tednih so možakarji povprečno shujšali 9,3 kg, od tega je bilo v povprečju 6,5 kg maščobne mase, ITM se jim je v povprečju znižal za 3,1.

Kaj pa testosteron? Celokupni testosteron v serumu po enem tednu je narastel za 0,49 ng/ml (1,23 nmol/L), v četrtem tednu pa za 0,89 (2,23 nmol/L). Podobno je poskočila koncentracija SHBG v serubu za 3,47 in 10,94 nmol/L.

Tu so raziskovalci naredili zanimivo reč: vse udeležence so v tej točki razdelili na tiste, pri katerih je bil testosteronski odziv slabši, in tiste, pri katerih je bil boljši. Ugotovili so, da so posamezniki s slabšim dvigom testosterona bolj neobčutljivi na inzulin! Žal v povzetku ni navedeno, ampak zelo verjetno bi bilo te »nizke odzivnike« smotrno spremljati na dlje časa trajajoči ketogeni dieti.

Zaključek: ketogena dieta očitno ne pomaga samo pri hujšanju, ampak ima ugodne učinke tudi na testosteron, še posebej pri čezmerno hranjenih, ki še imajo občutljivost na inzulin. Ketogena dieta bi lahko bila varna terapija pri hipoandrogenemiji in pri funkcionalnem hipogonadizmu zaradi debelosti (Cignarelli idr., 2021).

Višanje testosterona s ketogeno dieto

Cignarelli, A., Conte, E., Genchi, V. A., Giordano, F., Leo, S. D., Perrini, S., … Giorgino, F. (2021). Effects of a very low-calorie ketogenic diet on androgen levels in overweight/obese men: a single-arm uncontrolled study. Presented at European Congress of Endocrinology. Endocrine Abstracts, 73, PEP4.3. DOI: 10.1530/endoabs.73.PEP4.3

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!