Ketoza zavre apetit prek grelina

Ketoza zavre apetit prek grelina

Vsakdo, ki je kdaj poskusil ketogeno dieto, ve, kako hitro in kako nenavadno nam pade apetit – včasih celo tako, da nam ni do hrane!

Zakaj točno se to zgodi, še vedno ni nedvoumno znano: lahko da na to vpliva porast ketonskih telesc (predvsem beta-hidroksibutirata), padec grelina, padec inzulina ali kombinacija sprememb v koncentracijah in medsebojnih vplivih teh in drugih hormonov, ki so del običajne človeške presnove.

Ena od raziskav z Danske kaže na povezavo med beta-hidroksibutiratom in grelinom. Kot kaže, povečanje koncentracije beta-hidroksibutirata, ki je najbolj prominenten znak ketoze, vpliva na znižanje grelina, ki pa je hormon, ki je zadolžen za povečevanje apetita.

V raziskavo so vključili tri mlade moške, ki sicer niso bili na posebni dieti. Na tri različne dni so jim dali piti tri različne napitke: napitek s keto estri so primerjali z napitekom s 50 % glukoze ali s placebom napitek – vsi so imeli enak okus, energijsko vrednost in volumen. Pred in po pitju so merili grelin, glukagonu podoben peptid GLP-1  in gastrični inhibitorni inzulinotropni polipeptid GIP (oba vplivata na večje izločanje inzulina, hkrati pa so udeleženci z analogno lestvico ocenili svoj apetit.

In rezultati? Vsi udeleženci so normalno prehajali v akutno ketozo po zaužitju keto estrov, za katere so pričakovali, da bodo povzročili akutno epizodo ketoze. Grelin je padel za približno 25 % vedno, le po placebu, pri čemer so bil padec večji po napitku s keto estri, koncentracija pa je ostala nizka dlje časa. Na ostale parametre vnos keto estrov ni vplival.

Na podlagi dobljenih rezultatov sklepajo, da je zmanjšanje apetita v razmerah prehranske ketoze, povezano s padcem grelina, ne pa z drugimi biokemičnimi presnovnimi dejavniki (Vestergaard idr., 2021).

Ketoza zavre apetit prek grelina

Vestergaard, E. T., Zubanovic, N. B., Rittig, N., Møller, N., Kuhre, R. E., Holst, J. J., … Thomsen, H. H. (2021). Acute ketosis inhibits appetite and decreases plasma concentrations of acyl ghrelin in healthy humans. Diabetes Obes Metab. DOI: 10.1111/dom.14402

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!