Odziv skeletne mišice na ketogeno dieto

Mitohondriji so organeli v človeških celicah, ki skrbijo za porabo energije oziroma pretvorbo tistega, kar pojemo, v molekule ATP, ki jih zna uporabiti naše telo. So nekakšne pečice, ki so – kot zanimivost – ostanek neke bakterijske “okužbe” daleč nazaj v evoluciji in s katerim dobimo del genetskega materiala, ki se vedno deduje po mami. Če se taka pečica pokvari, pride do motenj v dobavi energije.

Dejavniki za okvaro mitohondrijev so različni: kronično previsok vnos energije, preveč oksidativnega stresa, posledica pa inzulinska rezistenca in lahko tudi sladkorbna bolezen 2.

Vemo, da je vzdržljivostna vadba dobra zaščita za zdravje mitohondrijev, ni pa veliko podatkov o tem, kako na mitohondrijske prilagoditve vpliva sestava prehrane. Vemo, da bodo mitohondriji “kurili” maščobe v odsotnosti glukoze in iz njih proizvajali energijo za, denimo, skeletne mišice.

Kaj se torej zgodi, ko iz prehrane umaknemo veliko večino ogljikovih hidratov, ki sicer zagotavljajo glukozo?

To je bilo vprašanje, ki si ga je zastavila skupina znanstvenikov iz Ohia, ki jo je vodil eden uglednejših proučevalcev ketogene diete, profesor dr. Volek. Odgovor na vprašanje so sicer že poznali iz študij na živalih, raziskav na človeku pa je zaenkrat premalo. Zato so zbrali 29 mladih, telesno aktivnih posameznikov, ki so se razvrstili v skupino s ketogeno prehrano in v skupino z običajno prehrano. Izvedli so 12-tedenski program vadbe. Pred in po intervenciji so jim odvzeli del mišice na zadajšjnem stegnu.

Pri posameznikih na ketogeni dieti so s krvnimi analizami ugotovili nižjo raven inzulina na tešče, boljšo sentizivnost celic na inzulin in manj visceralnega maščevja. Za mitohondrije iz mišic posameznikov v ketogeni skupini se je pokazalo, da oksidirajo bistveno več maščob kot kontrolna skupina, kar pomeni, da je ketogena dieta izboljšala mitohondrijsko funkcijo. Razmerje respiratorne kontrole se je izboljšal za 19 %, produkcija ATP-ja za 36 %, razmerje med ATP in H2O2 za 36 %, za proizvodnjo vsake ATP molekule je bilo porabljeno od 4 do 8-krat več substrata kot denimo pri OH. V mišicah ketogene skupine je upadla raven glikogena (za 14 %), povečala pa se je količina trigliceridov, ki so jih mitohondriji uporabljali za izdelavo ATP-ja (81 % povečanje).

Zaključek? Ta preizkus izboljšuje naše razumevanje tega, kako ketogena dieta vpliva na fiziološke procese v povezavi s telovadbo. Ketogena dieta je pomagala k višji porabi energije, kar je prisepvalo nekaj zmanjašanja telesne mase, raziskovalci pa so tudi potrdili večjo učinkovitost in izboljšano funkcijo mitohondrijev v smislu povečane oksidacije maščob. Take ugotovitve prispevajo k razumevanju optimalnih prehranskih načrtov, še posebno pa so pomembni za praktične pristope pri zmanjševanju motenj pri presnovi glukoze, ki lahko vodijo do sladkorne bolezni (Miller idr., 2020).

Miller, V. J., LaFountain, R. A., Barnhart, E., Sapper, T. S., Short, J., Arnold, W. D., … Volek, J. S. (2020). A ketogenic diet combined with exercise alters mitochondrial function in human skeletal muscle while improving metabolic health. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 319(6), E995-E1007. DOI: 10.1152/ajpendo.00305.2020

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!