Izboljšanje glasu pri bolnikih s Parkinsonom

Izboljšanje glasu pri bolnikih s Parkinsonom

V zadnjih nekaj letih so znanstveniki prišli na raznorazne ideje glede uporabe ketogene diete. Tokrat poročamo o zanimivi mali študiji, v kateri so proučevali, če bi ketogena dieta lahko vplivala na izboljšanje glasu pri bolnikih s Parkinsonom.

Po različnih samoopredelitvenih anketah pri 70 % do 90 % bolnikov s Parkinsonovo boleznijo pride do sprememb v govoru in glasu. Te motnje so lahko v obliki šibkosti glasu, nezmožnosti začeti govor, hripavosti, usklajevanja dihanja in govora. Ker so lahko prizadete mišice v grlu, pride do slabe napetosti v mišicah – tudi v glasilkah. Čeprav so te motnje med pacienti tako zelo razširjene, pa pogosto ostanejo nezdravljene, čeprav izrazito poslabšajo kakovost življenja posameznikov s to boleznijo.

Skupina turških otoralingologov je zasnovala eksperiment, v katerem so preverjali, ali lahko ketogena dieta izboljša pojavnost motenj govora in glasu. 74 pacientom so predpisali bodisi običajno bodisi ketogeno dieto ter preverjali parametre motenj govora pred začetkom 3-mesečne intervencije in po koncu. Ugotovili so izboljšanje vseh parametrov pri skupini na ketogeni dieti (Koyuncu in sod., 2020).

Izboljšanje glasu pri bolnikih s Parkinsonom

KOYUNCU, H., FIDAN, V., TOKTAS, H. in sod., 2020. Effect of ketogenic diet versus regular diet on voice quality of patients with Parkinson’s disease. Acta Neurologica Belgica, letn., št., str. DOI: 10.1007/s13760-020-01486-0

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!