Gripa: kako pomaga ustrezna hrana

Gripa: kako pomaga ustrezna hrana

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se hitro širi in povzroča epidemije in pandemije. Zaradi gripe je v preteklosti umrlo na milijone ljudi.

Gripa je nekajdnevno vročinsko stanje, ki vključuje bolezni dihal in bolečine v mišicah in sklepih. Normalno po bolezni okrevamo teden ali dva. Pri ogroženih pa gripo lahko spremljajo dodatni zdravstveni zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, ki lahko vodijo tudi v smrt. Najbolj ogroženi so starejši od 65 let ali mlajši od dveh let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, imate izrazito povečano telesno maso, nosečnice in njihovi družinski člani, …

Znani so trije rodovi virusa gripe A (okuži sestalce in ptice), gripa B (okuži le ljudi) in gripa C (okuži ljudi in prašiče). Zelo pomembno je vedeti, da so virusi gripe izjemno spremenljivi, prilagodljivi in včasih neodporni na zdravila. Predvsem to velja za viruse gripe A, ki so pogosto tudi najbolj nevarni za ljudi.

Najbolj učinkovito sredstvo za preprečevanje obolenja in širjenja gripe je cepivo. Zaradi narave virusov gripe, ki se hitro spreminjajo, je ponavadi učinkovito samo eno sezono. V primeru, da za gripo zbolimo, so na voljo zdravila za sistemsko zdravljenje virusnih infekcij, predvsem zaviralci nevraminidaz. Ta zdravila je treba začeti jemati čimprej v začetnih fazah bolezni, če naj bodo učinkovita.

Na nedavnem srečanju Ameriške zveze imunologov je skupina znanstvenikov z medicinske fakultete na Univerzi Yale predstavila zanimiv eksperiment. Skupino mišk so prehranjevali po pravilih ketogene diete. Ugotovili so, da se jim, ko so enkrat prilagojene na keto prehrano, poveča število gama delta celic T v pljučih, ki so učinkovite kot protivirusna obramba. Še bolj zanimivo je njihovo opažanje, da so bile proti gripi bolje opremljene keto-adaptirane miške: samo infuzija eksternih ketonskih telesc ni imela enakega učinka (Goldberg in sod., 2019).

Kljub tem zanimivim novicam gripe ne jemljite preveč zlahka! Še posebno, če spadate med ogrožene skupine, se cepite. Med sezono gripe se je priporočljivo izogibati natrpanim prostorom, če zbolimo, pa ostanimo doma, da okužbe ne prenašamo na druge ljudi.

Gripa: kako pomaga ustrezna hrana

GOLDBERG, E.L., MOLONY, R., SIDOROV, S. in sod., 2019. Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection. The Journal of Immunology, letn. 202, št. 1 Supplement, str. 62.67-62.67.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!