Limfedem, limfa, limfne žile

Limfa, limfne žleze, limfedem in keto / LCHF

Limfa je z limfociti, beljakovinami in maščobami bogat ostanek tkivnih tekočin, ki se po mezgovnicah oziroma limfnih žilah vrača iz tkiv. Ob žilah jih prestrežejo limfne žleze oziroma bezgavke, ki limfo očistijo mikroorganizmov in tujkov in potem spustijo v venski sistem v prsnem košu. To je ena od prvih obrambnih linij telesa, saj nas ščiti pred bakterijskimi, virusnimi in glivičnimi okužbami, predstavlja pa tudi protitumorsko obrambo.

Če pride do nepravilnosti pri delovanju limfatičnega sistema, se začne limfa kopičiti v tkivih. Prvi znak je otekanje udov, najpogosteje nog. Limfedem lahko blažimo in upočasnimo napredek (limfna drenaža, kompresijske nogavice …), ne obstaja pa učinkovito zdravilo. Pri tem je zelo pomembno, da z zdravljenjem začnemo čimprej, preden pride do zabrazgotinjenja, poroženelosti kože v okolici limfedema in podobnega.

Primarni limfedem je bistveno pogostejši pri ženskah, zaradi raka na dojkah oziroma operacije po raku na dojki pa narašča tudi pogostost sekundarnega limfedema.

Eno od novejših odkritij je razkrilo, da je za regulacijo in rast limfnih žil esencialnega pomena acetil koencim A, ena od spojin, ki nastaja med presnovo. Preprosto povedano, acetil koencim A lahko sproži rast limfnih žil in izboljša njihovo delovanje tudi v bolezenskih razmerah, kot je na primer limfedem. Ker acetil koencim A lahko nastaja iz ketonov, se je znanstvenikom porodila ideja, da bi nemara dodajanje ketonov povečalo razpoložljivo količino acetil koencima A in ugodno vplivalo na limfatični sistem.

To zanimivo idejo so sprva preskusili na človeških celicah v epruveti, potem pa še na živih miškah, ki so jim predpisali ketogeno dieto – in pri obeh se je izkazalo, da deluje.

Trenutno skupina, ki jo vodi eden od najvidnejših belgijskih strokovnjakov za biomedicino dr. Peter Carmeliet, išče posameznice, ki imajo limfedem po operaciji zaradi nekaterih vrst raka, ki jih bodo vključili v klinično raziskavo. V 24 tednov trajajočem eksperimentu s ketogeno dieto bodo opazovali, kako se na tak prehranski režim odziva limfatični sistem.

Limfedem, limfa, limfne žile

GARCÍA-CABALLERO, M., ZECCHIN, A., SOUFFREAU, J. in sod., 2019. Role and therapeutic potential of dietary ketone bodies in lymph vessel growth. Nature Metabolism, letn. 1, št. 7, str. 666-675. Doi: 10.1038/s42255-019-0087-y

TEUWEN, L.A., GELDHOF, V. in CARMELIET, P., 2019. How glucose, glutamine and fatty acid metabolism shape blood and lymph vessel development. Dev Biol, letn. 447, št. 1, str. 90-102. DOI: 10.1016/j.ydbio.2017.12.001

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!