Hrana za možgane

Keto: hrana za možgane

Na kakšen način vpliva keto / LCHF na možgane?

Eno od največjih soglasij, ki vlada med strokovnjaki glede ketogene diete, je to, da je keto dobra hrana za možgane. Nenazadnje je nastala kot terapija za epilepsijo. Kako deluje?

Vpliv na vzdraženost živčnih celic

Nevroni delujejo prek aktivacije in deaktivacije. Pri tem jim pomagata glutamat in GABA. Če je prvega preveč, lahko pride do pretirane vzdraženosti in odmiranja nevronov. Pretirana vzdraženost je značilnost možganske kapi, epileptičnih napadov in drugih nevrodegenerativnih pojavov. Ketonska telesca neposredno zmanjšujejo sproščanje glutamata, povečujejo pa količino dostopnega prenašalca GABA;

Izboljšuje delovanje mitohondrijev

Ketonska telesca povečajo učinkovitost mitohondrijev, celičnih elektrarn. S pomočjo ketonov je izkoristek kisika bistveno večji, zato je energijsko ravnovesje izboljšano.

Izboljša inzulinsko senzitivnost

Pokazalo se je, da je precej možganskih bolezni podobnih sladkorni bolezni oziroma da se začnejo kot nezmožnost živčnih celic za uporabo glukoze, ki je na voljo. Pri ketogeni dieti možgani za energijo uporabljajo pretežno ketone, zaradi tega preskoka pa raven glukoze v krvi pade.

Izboljša zagotavljanje energije za možgane

Ketonska telesa lahko – za razliko od maščobnih kislin – prehajajo krvno-možgansko pregrado. Večja kot je koncentracija ketonov, več jih tudi prehaja v možgane.

Zmanjša vnetje

S prehodom na ketogeno dieto najprej opustimo živila, ki prispevajo k vnetnim procesom, a to je samo prva dimenzija. Ketogena dieta dejansko pomaga znižati izločanje vnetnih faktorjev, tako posredno kot tudi prek neposrednega vpliva ketonskih telesc.

Zmanjša oksidativni stres

Ketonska telesca prek ugodnega vpliva na mitohondrije zmanjšajo oksidativni stres, hkrati pa imajo svoj lasten neposreden vpliv na antioksidativne mehanizme.

Epigenetski vpliv

Naša genetska zasnova ni tudi naša v kamen vklesana usoda. Kako se posamezni geni, ki jih imamo, izražajo v času našega življenja, je odvisno tudi od okoliščin, v katerih živimo – temu rečemo “epigenetski vpliv”. Način prehranjevanja je ena od teh okoliščin. Ketonska telesa ugodno vplivajo na to, kako se izražajo naši geni, in sicer tako, da spodbujajo dolžino življenja, energijsko preskrbljenost vseh celic, antioksidativne encime ter zavirajo vnetje.

Hrana za možgane

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!