Kateri fat burner za hujšanje?

Kateri fat burner za hujšanje?

Kateri fat burner za hujšanje je najboljši? Pridno hujšam, celo brez telovadbe, a malo bi si vseeno pomagala pri hujšanju. Potem pa pogledam, kaj vse je na razpolago, in me mine, ker ne vem, kateri izdelek bi izbrala. Lahko, prosim, pomagate?

Skoraj vsak fat burner za hujšanje, ki je danes v ponudbi, je mešanica različnih termogenih snovi. Izdelki se med sabo razlikujejo po naboru teh snovi in razmerji med njimi. Dejstvo je, da katerikoli fat burner za hujšanje najbolje deluje v kombinaciji s telesno vadbo. Te snovi v fat burnerjih namreč običajno delujejo tako, da spodbudijo rabo maščob v telesu za izgorevanje in pridobivanje energije. Nekateri pa včasih posežejo po njih tudi zato, ker nas poživijo in izboljšajo koncentracijo. Utrujenost je namreč lahko spremljevalka hujšanja.

Najboljši fat burner za hujšanje

Mnenja o tem, kaj mora biti v fat burnerju, so seveda različna, ker tudi različne snovi različno delujejo na posameznike, ampak na podlagi dolgoletnih izkušenj priporočam, da ste pozorni na to, da ima izbrani fat burner za hujšanje naslednje sestavine: kofein, izvleček grenke pomaranče (vir sinefrina), izvleček pekoče paprike (kapsaicin), izvleček črnega popra, izvleček zelenega čaja, L-tirozin in nekatere druge.

Kofein

Kofein je najpogosteje uporabljeno poživilo, ne samo med običajnimi ljudmi, temveč tudi med športniki in rekreativci. Velikokrat se sploh ne zavedamo, da uživamo kofein, saj ni le v kavi, temveč tudi v pravem čaju, čokoladi in pijačah, kot je kokakola. Kofein spodbuja centralni živčni sistem in tako povečuje budnost, zbranost in večjo koncentracijo med treningom. Zmanjšuje občutek bolečine in tako pomaga pri intenzivnejšem treningu. Prav tako spodbuja sproščanje maščobnih kislin iz telesnih zalog maščobe in zmanjšuje možnost njihovega skladiščenja. Tako ima vpliv na pospešeno porabo maščobe za energijo.

Izvleček grenke pomaranče (Citrus Aurantium)

Izvleček grenke pomaranče je že nekaj časa priljubljena sestavina številnih fat burnerjev. Je vir sinefrina, ki ima podobno kemijsko zgradbo kot adrenalin, močan spodbujevalec centralnega živčnega sistema. Izboljša lahko budnost in zbranost na treningu ter poveča porabo maščobe za energijo in tako zmanjšuje razgradnjo telesnih beljakovin oziroma naših mišic. Prav tako je poznan po tem, da zmanjšuje apetit.

Izvleček pekoče paprike

Izvleček pekoče paprike je pridobljen iz rastline ali sadežev rdeče paprike vrste Capsicum Annuum. Vsebuje kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pekoč občutek, ko zaužijete ostro papriko ali čili. Tudi kapsaicin lahko zmanjšuje apetit. Ugodno vpliva na raven nekaterih encimov, ki pospešujejo razgradnjo zalog telesne maščobe in preprečujejo njeno kopičenje.

Izvleček črnega popra

Črni poper se že dolga leta uporablja v tradicionalni medicini za blaženje prebavnih težav, zmanjševanje vnetnih stanj in nekaterih drugih težav. Novejše raziskave poleg tega nakazujejo, da piperin, snov, ki jo vsebuje izvleček črnega popra, lahko vpliva na znižanje nivoja maščob v krvi, saj vpliva na encime, ki uravnavajo sintezo maščob v telesu. Je tudi močan antioksidant.

Izvleček zelenega čaja

Že v tradicionalnem vzhodnjaškem zdravilstvu je bil zeleni čaj cenjen za lajšanje mnogih težav. Sodobne medicinske raziskave pa so natančno definirale blagodejne učinke čaja na naše telo. Izvleček zelenega čaja naj bi pomagal zniževati maščobe v telesu (maščobe v krvi, podkožno maščobo in maščobo med organi), uravnavati krvni sladkor, poleg tega vpliva na zmanjševanje apetita. Ti učinki so posledica delovanja flavonoidov, ki so v zelenem čaju, med katerimi je najmočnejši epigalokatehin galat (EGCG).

L-tirozin

L-tirozin spada v skupino neesencialnih aminokislin in igra pomembno vlogo pri podpori živčnega sistema, njegovi obnovi, obenem pa podpira delovanje možganov. L-tirozin spodbuja tvorbo tiroksina, ščitničnega hormona, ki uravnava hitrost in delovanje metabolizma. Znano je, da imajo posamezniki s povečano telesno težo izredno nizke vrednosti tiroksina.

Izvleček zelene kave

Izvleček zelene kave je postal priljubljen šele v zadnjih letih. Poglavitna snov v nepraženih zrnih zelene kave je klorogenska kislina. Ker zrna niso pražena, se vsebnost klorogenske kisline v izvlečku ohrani v velikem deležu. Izvleček zelene kave naj bi na izgubo maščobe vplival preko več mehanizmov. Preprečeval naj bi sintezo trigliceridov v telesu, zmanjšal absorpcijo ogljikovih hidratov iz črevesa in uravnaval krvni sladkor po obroku.

Malinovi ketoni

Malinovi ketoni so naravna snov, ki daje malinam, robidam in brusnicam njihovo močno aromo. Njihova molekulska struktura je zelo podobna že omenjenima sinefrinu in kapsaicinu. Raziskave, ki so preučevale delovanje malinovih ketonov, so pokazale dva vpliva: povečanje lipolize ali razgradnje maščob in povečano sproščanje adiponektina iz maščobnih celic. Adiponektin je hormon, ki naj bi imel pomembno vlogo pri uravnavanju presnove in nivoju krvnega sladkorja. Za primerjavo naj omenim, da imajo suhi ljudje veliko višje vrednosti adiponektina kot ljudje s prekomerno telesno težo. Prav tako se njegove vrednosti povišajo, ko ljudje izgubijo telesno težo.

L-karnitin

Še ena snov je, ki lahko pomaga kot fat burner za hujšanje, pa ponavadi ni del teh mešanic termogenih snovi, pač pa se v izdelkih pojavlja posamično: L-karnitin. To je snov, ki jo telo zna samo proizvajati, če le ima dovolj vitamina C, železa, niacina in vitamina B6. Premalo L-karnitina imajo recimo ljude z nealkoholno boleznijo zamaščenih jeter. L-karnitin je ključen element pri transportu maščob v celico, kjer “izgorijo” za energijo. Ima tudi nekatere druge dobrodejne lastnosti, zaradi katerih nekoliko zmanjša utrujenost, izboljša regeneracijo in ima antioksidativne lastnosti.

Poleg vloge pri oksidaciji maščobnih kislin pa L-karnitin sodeluje tudi pri transportu odvečnih produktov beta oksidacije iz mitohondrijev, presnovi aminokislin BCAA, čiščenju mlečne kisline iz krvi in tkiv, izločanju amonijaka, ima tudi antioksidativne lastnosti. Pretežno sedeči posamezniki dovolj L-karnitina zaužijejo s hrano (mesom in mlečnimi izdelkih), vendar niti to ni potrebno, saj ga je za delovanje presnove običajno dovolj. V določenih razmerah pa telo ne more zagotavljati zadostnih količin L-karnitina. Do tega pride pri mladostnikih in nosečnicah, pa tudi pri telesnih aktivnostih, kjer se za energijo pretežno uporabljajo maščobe – torej aerobne aktivnosti. Med tako aktivnostjo pride do povečane količine maščobnih kislin v krvi, s tem pa tudi do povečane potrebe po L-karnitinu. V takih primerih je L-karnitin smiselno dodajati, saj le tako lahko učinkovito izrabljamo maščobne kisline za tvorjenje energije. Najbolj učinkovit bo, če ga vzamemo pred kardio vadbo.

Gašper

Kateri fat burner za hujšanje?

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!