Visok krvni sladkor

Dileme: visok krvni sladkor

Po treh mesecih na LCHF so mi ugotovili visok krvni sladkor na tešče. Vsi ostali parametri so po pričakovanjih: trigliceridi nizki, povečan holesterol. Kaj je s to glukozo?

Nizki trigliceridi kažejo na veliko verjetnost, da je tudi s holesterolom oziroma sestavo lipoproteinov vse v najlepšem redu, čeprav so nekoliko povišani.

Glukoza pa je v tej fazi prilagajanja na keto oziroma LCHF lahko povišana, sploh na tešče. Obdobje, ko se to zgodi je približno od drugega do šestega meseca po spremembi prehrane, včasih tudi dlje. Telo namreč prek glukoneogeneze tvori več glukoze, kot jo možgani, živčevje in druge od glukoze odvisne celice rabijo, in / ali pa se raba glukoze zaradi prilagoditev na maščobe in ketone istočasno zmanjšuje. Povprečna raven glukoze, ki se meri z glikiranim hemglobinom, pa je nizka oziroma optimalna. Zelo običajen pojav v tem obdobju je zjutraj rahlo povišana glukoza, ko pa malo zamigamo, hitro pade. V prvih mesecih to ni nobena skrb vzbujajoča zadeva. Možen prispevek k povišani glukozi pa je tudi zelo uničen presnovni sistem in previsok vnos beljakovin. Povišana glukoza na začetku nima bistvene vloge na dolgi rok, razen pri diabetikih tipa 1 – ti se morajo tega zavedati.

Visok krvni sladkor

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!