Alkohol na keto / LCHF dieti

Dileme: alkohol na keto / LCHF dieti

Ali lahko uživam alkohol, če sem na keto / LCHF dieti?

Priporočila o pitju se pri prehrani LCHF ne razlikujejo od splošno znanih. Pri alkoholu je podobno: pijte zmerno in občasno.

Alkohol na keto: pravila

Je pa dobro, če upoštevate nekatera pravila:

  • pivo je prepovedano, saj vsebuje okrog 13 g ogljikovih hidratov;
  • super izbira so suha vina in penine (od 1 do 2 g ogljikovih hidratov na kozarec);
  • žgane pijače, kot so viski, brendi, tekila in podobno nimajo ogljikovih hidratov;
  • pozor pri koktejlih: večina koktejlov je narejena s sladkorjem in drugimi dodatki, kot so na primer sadni sokovi. Če jih imate radi, si jih pripravite sami z naravnimi sladili brez energijske vrednosti, kot so sladila Sukrin.

Vloga alkohola v prehrani

Verjetno ste že slišali, da je kozarec vina dober za zdravje. To najverjetneje drži – ampak to ne zato, ker vsebuje alkohol, ampak kljub temu. Telo ima alkohol za strup in ker pogosto nastaja tudi v procesu presnove hrane, smo opremljeni z mehanizmi, ki pomagajo alkohol učinkovito spraviti iz organizma.

Uživanje alkohola je v kontekstu neke posebne diete lahko problematično na dva načina:

  1. alkohol, tudi če alkoholna pijača ne vsebuje OH, ima energijo, in sicer približno 29 kJ (7 kcal);
  2. ko zaužijemo alkohol, postane presnova alkohola za telo prioriteta in zato ga začne uporabljati za energijo (in preneha uporabljati maščobe). Če so zraven še ogljikovi hidrati (recimo pivo), toliko slabše. Sicer se potem, ko je alkohol presnovljen, vse skupaj resetira, ni vredno pretiravati s količinami.

Alkohol v začetnih fazah keto diete

V začetnih fazah keto diete alkohola ne priporočam. Sploh če ste se keto / LCHF prehrane lotili, ker čutite posledice uničenega presnovnega sistema (visoki trigliceridi, zamaščena jetra, vnetna stanja, debelost, avtoimune bolezni …): pri takih ljudeh bo alkohol oviral učinkovito prilagoditev telesa na uporabo maščob.

Podobno velja če hujšate: upoštevajte energijsko vrednost alkohola in dejstvo, da vas uživanje alkohola lahko vrže iz ketoze, vsaj začasno.

Alkohol na keto / LCHF dieti

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!