Je keto dieta za žolčne bolnike

Dileme: je keto dieta za žolčne bolnike?

Eno od vprašanj, ki jih najpogosteje dobivam, je vprašanje povezave med keto dieto in žolčnimi kamni. Ali je keto dieta za žolčne bolnike? Zakaj imam bolečine od žolčnih kamnov, čeprav so mi jih že operirali? Ali se mi bo občutljivo stanje z žolčnikom še poslabšalo z LCHF-prehrano?

Žolčnik, žolč, žolčni kamni

Žolčnik je majhen organ, v katerem se shranjuje žolč. Ko v dvanajstnik pride mastna hrana, se začne žolčnik krčiti in v dvanajstnik izločati žolč. Žolč naredi maščobe bolje pripravljene za nadaljnjo presnovo. Včasih se zgodi, da žolč otrdi – nastanejo žolčni kamni. Ko se skušajo izločiti, to zelo boli.

Kaj narediti, ko imamo žolčne kamne?

Večina dvomov o dieti za žolčne bolnike izhaja iz priporočil zdravnikov, naj ob težavah z žolčnikom opustimo mastne jedi, naj prenehamo jesti jajca in podobno. To zagotovo pomaga na kratek rok, na dolgi rok pa je kontraproduktivno.

Dejavniki nastanka žolčnih kamnov

Tveganje za nastanek žolčnih kamnov se povečuje z debelostjo, starostjo, nekaj prispeva dednost. A najhujše, kar lahko naredimo, je to, da ukinemo maščobe v hrani. Če ne jemo maščob, se žolčnik ne prazni, žolč se kopiči in tako nastajajo strdki in kamni.

Da je z ogljikovimi hidrati bogata hrana pomemben dejavnik v procesu nastanka žolčnih kamnov, ni nobena novotarija. Prve znanstvene raziskave o tem so bile objavljene v 19. stoletju! V zadnjih 20 letih je bilo objavljenih več epidemioloških študij, ki so potrdile povezavo med ogljikovimi hidrati in žolčnimi kamni. Sladkor vpliva na nasičenost žolča s holesterolom, kar je tudi dejavnik tveganja, ogljikovi hidrati na splošno pa zmanjšujejo volumen žolčnika in pospešujejo kristalizacijo žolča.

Kdaj pride do bolečine zaradi žolčnih kamnov

Če uživamo hrano, bogato samo z ogljikovimi hidrati, vnos maščob pa imamo na minumumu, je velika verjetnost, da nam bodo nastali žolčni kamni. A ker ne uživamo maščob, se žolčnik ne bo krčil in za kamne ne bomo vedeli. Ko si bomo enkrat – nič hudega sluteč – privoščili masten obrok, se bo žolčnik začel krčiti in kamenčki bodo lahko zaprli žolčevod.

Dieta za žolčne bolnike

Visokomaščobna prehrana ne povzroča težav z žolčem. Če ste prešli na keto oziroma LCHF in imate težave z žolčnimi kamni, so to še stari kamni, ki so nastali, ker ste poslušali prehranske smernice. Če boste ostali na LCHF, bodo ti kamni sčasoma najverjetneje izginili in težav ne boste imeli. V izjemnih primerih jih bo treba operativno odstraniti.

Tudi če so vam odstranili žolčnik, to ni razlog, da ne bi uživali v prednostih prehrane LCHF: žolč imate tudi brez žolčnika, le da ga, ko ga rabite, dobite neposredno iz jeter.

Je keto dieta za žolčne bolnike

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!