Keto in zloraba drog

Vpliv keto na zlorabo drog

Iz študij, ki proučujejo zlorabo drog, vemo, da redna uporaba drog lahko povzroči serijo simptomov, med katerimi pa so najbolj značilni nevrovnetje, slabši privzem oziroma presnova glukoze v živčevju in poslabšano prenašanje živčnih signalov.

Prav ketogena dieta pozitivno vpliva na vse naštete procese, zato so se ameriški znanstveniki domislili zanimivega eksperimenta. Upajo, da bi lahko rezultate uporabili pri zdravljenju odvisnosti od prepovedanih drog.

Kakšen je bil njihov eksperiment? Opazovali so laboratorijske podgane, ki so bile bodisi na ketogeni dieti ali na regularni prehrani. Po začetnem obdobju so jim začeli dovajati dnevno dozo kokaina, kar je trajalo en teden. Potem so bile podgane en teden spet brez drog, v zadnjem tednu so jim spet dali kokain. Opazili so, da v času, ko podgane ne dobivajo droge, ne glede na tip prehrane podgane niso kazale stereotipij – vzorcev ponavljajočega se obnašanja, ki se pojavijo pod vplivom drog. A zanimivo je, da so samičke in samci, ki so dobivali ketogeno dieto, zmanjšan obseg teh vzorcev vedenja pokazale tudi v obdobjih, ko so bile »zadete« (Martinez in sod., 2019).

Pri zlorabi drog se seveda ne gre zanašati na morebitne pozitivne učinke ketogene diete, a take raziskave vseeno dajejo določen vpogled v to, kako telo deluje glede na to, kako ga hranimo. Ketogena dieta očitno neposredno vpliva na vzorce obnašanja, ki jih uravnava dopamin, kar je izhodišče za nadaljnje raziskave.

Keto in zloraba drog

MARTINEZ, L.A., LEES, M.E., RUSKIN, D.N. in MASINO, S.A., 2019. A ketogenic diet diminishes behavioral responses to cocaine in young adult male and female rats. Neuropharmacology, letn. 149, št., str. 27-34. DOI: 10.1016/j.neuropharm.2019.02.001

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!