Je LCHF / keto poceni dieta?

LCHF / keto: poceni dieta ali ne?

Poceni hrana, poceni dieta

Hrana je lahko draga iz dveh razlogov: kupujemo drago hrano in jemo preveč. Drži, da je kilogram testenin (OH) bistveno cenejši od kilograma kateregakoli mesa ali litra olivnega olja. Sončnično olje je cenejše od olivnega, ceneno olivno olje slabe kakovosti je ponavadi tudi cenejše od ekstra deviškega visokokakovostnega olja. Koliko bomo zapravili za hrano in kako poceni bomo jedli, torej ni toliko vprašanje, kateri način prehranjevanja bomo izbrali, pač pa lastne odločitve o tem, koliko cenenih hranil želimo vstavljati v svoje telo.

Se bomo za dobrega pol evra pacali s čokoladico, ki ima 1000 kJ (250 kcal), od tega 26 g sladkorja in maščobe najslabše kakovosti, ali bomo za isti denar raje pojedli 3 domača jajca z dvema žlicama olivnega olja?

Kakovostna živila namesto cenenih priboljškov

Če se bomo odločili za slednje, bomo telo nahranili – napolnili s hranili, zaradi česar še dolgo ne bomo lačni. Če se odločimo za čokoladico, bomo zaradi slabe hranilne vrednosti, vsebnosti sladkorja in maščob slabe kakovosti v zelo kratkem času posegli še po krožniku testenin. Tudi ta nas ne bo »nahranil«, pač pa bo telo, lačno dobrih hranil, hotelo še in še. Računica se enostavno ne izide. Zato je mogoče reči, da je LCHF oziroma ketogena prehrana cenejša od običajne. Čeprav pri LCHF / keto radi uživamo živila, ki so dražja od testenin, kruha in riža, pojemo manj: maščobe, ki so pretežni del jedilnika, so energijsko in običajno hranilno bogatejše in so količine zaužite hrane manjše, hkrati pa smo nahranjeni in se ne hranimo vsaki dve do tri ure.

Koliko lahko stane vaš obrok?

Ženska na ketogeni dieti načeloma dnevno za prehrano ne zapravi več kot 3 do 4 evre, če pametno kupuje in se ne prehranjuje v restavracijah. Lahko tudi manj – odvisno od tega, kje kupuje. Dnevno potrebuje nekaj jajc, nekaj žlic olivnega olja, nekaj masla, vir beljakovin (ribe, meso ali jajca) ter nekaj zelenjave.

Je LCHF / keto poceni dieta?

Res dobra hrana ne more bit poceni. Če je poceni, je njen strošek “eksternaliziran”: to pomeni, da ga namesto kupca plača kdo drug. To je lahko poceni delovna sila, onesnaženo naravno okolje, kjer se izdelek prideluje … Druga možnost, zakaj je hrana poceni, pa je to, da je res cenena in iz poceni sestavin.
Danes je malo ljudi, ki jim prav zares nikoli ni treba obračati vsakega evra in lahko kupujejo po mili volji. Večinoma imamo tako ali drugače omejen budžet tudi za hrano. A kot že rečeno: sami pri sebi se pač moramo odločiti, kje kompromisi SO možni in kje NISO. Ideja je na primer, da ste pri živilu, ki ga pojeste največ, bolj ozaveščeni. Sliši se trapasto: če nečesa pojeste največ, bi pri tem živilu najbolj morali gledati na ceno. Ampak pomislite drugače: če nečesa res pojeste veliko, morate pri tem živilu najbolj gledati tudi na kakovost. Taka živila so recimo jajca, maslo, olivno olje – skratka živila, iz katerih pri prehrani LCHF dobite največji delež energije in hranil.

LCHF živila so dodatek

Privlačnost prehranjevanja LCHF so pogosto LCHF različice klasičnih hidratnih jedi. LCHF-kruh, LCHF-palačinke, vse sorte LCHF-sladic. Za vse te dobrote skoraj nujno potrebujete kak izdelek, kakršne najdete v naši LCHF-trgovini. Kljub temu, da je prodaja naš “kruh”, vedno poudarjamo, da morate jesti veliko prave hrane, potem pa vse ostalo – tudi to, kar prodajamo. Skratka, če vas od prehrane LCHF / keto odvrnejo cene LCHF nadomestkov, niste prav dobro dojeli, kakšen je cilj prehoda na LCHF. To ni življenje v slaščičarskem raju, kjer nobena hrana ne redi in ne škodi, pač pa sprememba načina prehranjevanja, kjer jemo manj, bolje in pretežno uživamo maščobe. In ko vse skupaj preračunate na lastnih izdatkih, boste ugotovili, da je to povsem lahko poceni dieta.

PS. Če pa si kake LCHF razmaščene moke in sladila privoščite samo, ko so v akcijah, se prijavite na naše e-novice ⬇️. Tako boste obveščeni, ko bo kaj res poceni!

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!