Zakisanost telesa

Dileme: zakisanost telesa

Ali se lahko na keto dieti zgodi zakisanost telesa, če ne uporabljamo tehtnice, ko odmerjamo olje za pečenje, pojemo preveč mesa?

Zakisanost telesa ni posledica izbire hrane. Zakisanost telesa so marketing trači, ki pomagajo samo prodaji knjig, raznih izdelkov, ki naj bi zmanjševali zakisanost telesa.

Resnica je, da ima telo izvrstne mehanizme za uravnavanje lastnega pH. Možno je, da se pri presnovi hranil ustvarjajo kisle razmere – ampak telo to zna samo uravnavati. Tak primer je recimo kislo okolje mišice med vadbo.

Kislo okolje tvorijo tudi rakave celice, ko izrabljajo energijo. Zakisanost telesa, ki itak ne obstaja, ne povzroča raka, prav nasprotno je: rak ustvarja kislo (mikro) okolje.

Pri pH lahko v telesu prihaja do minimalnih odmikov – še vedno v okviru referenčnih meja. Pri keto prehrani, tako kažejo raziskave, obstaja pogosta tendenca, da se telo pomakne nekoliko v bazično smer.

Pri keto / LCHF je bistvo, da ne uporabljaš tehtnice in drugih pripomočkov. Ideja je, da se s hrano ne obremenjuješ. Mogoče je pametno meriti in spremljati na začetku, dokler se apetit ne resetira na spontano uravnavanje in dokler ne spoznaš značilnosti posameznih živil. To je kratko obdobje: po tem merjenje ni več nujno, saj vse skupaj uravnavaš z dobro natreniranim apetitom.

Kar se tiče maščob, bi opomnil še, da pregrevanje maščob ni dobro: pri pregrevanju se lahko tvorijo številne škodljive snovi, hkrati pa se uničijo koristne – kar pomeni, da s pregrevanjem maščob narediš dvojno škodo.

Zakisanost telesa

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!