Pretres možganov: pozitiven vpliv ketogene diete

Pretres možganov: pozitiven vpliv ketogene diete

Pretres možganov je nevarnost, ki smo ji vsi izpostavljeni – in je bolj pogost, kot si običajno mislimo. Običajno je pretres možganov kategoriziran kot blažja oblika travmatske poškodbe glave. Do pretresa možganov lahko pride po udarcu v glavo, lahko pa je pretres posledica pospeševalno-upočasnjevalnih sil na glavo, ki jih lahko spremljajo tudi rotacijske sile, ki lahko poškodujejo možgane. Slednje so tipične pri prometnih nesrečah: ob trku možgane najprej odnese v zadnji del lobanje, potem pa ob povratku v prednji del – pri tem pa možganska tekočina, ki sicer varuje možgane (tudi) pred mehanskimi poškodbami, ni dovolj močen blažilec.

Pretres možganov se lahko kaže na različne načine: poškodovana oseba je lahko v nezavesti (pri blažjih travmatskih poškodbah je to manj kot 30 minut), lahko pride do zmedenosti, izgube orientacije, motenj spomina ali celo krčev. Posledice pretresa možganov se lahko manifestirajo tudi kasneje – več dni po poškodbi: glavoboli, kognitivne težave, nezmožnost fokusiranja, slabost, meglen vid, motnje spanja in razpoloženja.

Pretres možganov vpliva tako na strukturne kot tudi na funkcionalne značilnosti možganov. S pomočjo modernih nevroradioloških metod se je pokazalo, da so pri pretresu možganov zelo pogoste komaj opazne možganske spremembe, predvsem na aksonih, zaradi česar je moten ali prekinjen prenos živčnih prenašalcev – odvisno seveda od resnosti poškodbe. Neposredno po pretresu možganov pride do povečanih potreb po glukozi, potem pa se pokaže izrazita presnovna upočasnitev in zmanjšanje količine možganske tekočine. To vodi do pomanjkanja energije za živčne celice, kar lahko še poslabša vzpostavitev normalnega stanja možganov. Poveča se tudi izločanje prenašalcev, ki spodbujajo vzdraženje živčnih celic, zaradi česar je lahko moteno tudi ravnovesje ionov na ovojnicah živčnih celic.

Ena od možnosti dolgoročne pomoči pri posameznikih, ki so utrpeli pretres možganov, je tudi sprememba prehrane (seveda po ustrezni zdravniški obravnavi neposredno po udarcu). Zaradi težavnosti raziskovanja travmatskih poškodb glave pri ljudeh se znanstveniki pri tem zanašajo na simulacije takih nesreč na testnih živalih. Pred dnevi smo tako lahko prebrali, da je skupina kitajskih znanstvenikov proučevala vpliv prehrane na blažjo travmatsko poškodbo glave pri podganah. Pri skupini podgan, ki so jim v eksperimentu predpisali ketogeno dieto, so ugotovili zelo zanimive pojave:

  • v možganih je prišlo do izrazitega dviga koncentracije ketonskega telesca beta-hidroksibutirata,
  • pri teh podganah ni prišlo do razvoja možganskih edemov,
  • pri vedenjski oceni so opazili izrazito izboljšanje gibalnih spretnosti,
  • pokazal se je ugoden vpliv na ravnovesje ionov in živčnih prenašalcev (Zhang in sod., 2018).

Kot kaže, je ketogena dieta lahko učinkovit način za izboljšanje presnovnega stanja v možganih po travmatski poškodbi, kar lahko pozitivno vpliva na možno nevrodegeneracijo kot posledico poškodbe.

Pretres možganov: pozitiven vpliv ketogene diete

ZHANG, F., WU, P., HUI in sod., 2018. Proton magnetic resonance spectroscopy (H1-MRS) study of ketogenic diet on repetitive mild traumatic brain injury in adolescent rats and its effect on neurodegeneration. World Neurosurgery, DOI: 10.1016/j.wneu.2018.09.037

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!