Bariatrični posegi in ketogena: deluje super!

Ketogena dieta in bariatrični posegi

Ekstremna debelost postaja v razvitem svetu zaskrbljujoče razširjena in medicina išče različne načine, kako se spopadati s pacienti, ki jih debelost onemogoča. Bariatrični posegi, ki segajo od kirurških do nekirurških metod, so že nekaj desetletij ena od možnosti, ki lahko pomaga skrajšati pot do normalne telesne mase. Seveda pa to ni čarobna rešitev – posameznik mora spremeniti tudi način življenja in predvsem prehrane.

Ampak kateri način prehranjevanja je najbolj učinkovit, da bodo ugodne posledice, ki so jih prinesli bariatrični posegi, trajali?

Revija Obesity Surgery je objavila članek o raziskavi, kjer so primerjali nizkoenergijsko prehrano in nizkoenergijsko ketogeno prehrano na pacientih, ki so jim vstavili bariatrični balon. V raziskavo je bilo vključeno 80 posameznikov s povprečnim indeksom telesne mase 37, na katerih so bili opravljeni bariatrični posegi – vstavitev bariatričnega balona, napolnjenega s fiziološko raztopino. Hkrati so vsem udeležencem predpisali nizkoenergijsko dieto z makrohranilno sestavo, ki je podobna uradnim prehranskim smernicam (vsaj 65 % ogljikovih hidratov; 0,8 do 1 g beljakovin na kg idealne telesne mase; ostalo maščobe).

Po štirih mesecih z balonom so udeleženci v povprečju izgubili 10,2 kg. V tej točki so jih razdelili v dve skupini: prva skupina je ohranila isti prehranski režim, druga pa je prešla na nizkoenergijsko ketogeno dieto (manj kot 50 g ogljikovih hidratov dnevno; 1,2 grama beljakovin na kilogram idealne telesne mase;  ostalo maščobe).

Rezultati so znova potrdili učinkovitost ketogene diete – tudi v kombinaciji z bariatričnimi posegi: po šestih mesecih, ko so pacientom bariatrični balon odstranili, je ketogena skupina v povprečju izgubila 19 kilogramov, skupina z običajno nizkoenergijsko dieto pa 12 kg, pri čemer je ketogena skupina v dveh mesecih izgubila povprečno 8 kg, tista, ki je ostala na predpisani navadni dieti pa samo 3 kg.

A to ni vse: od 36 udeležencev s sladkorno boleznijo 2 jih je simptome bolezni bistveno znižalo 11 od 15 na ketogeni dieti in 2 od 11 na navadni nizkoenergijski dieti. Podobno s povišanimi trigliceridi: v ketogeni skupini so se popravili 11 od 14 pacientom s povišanimi vrednostmi trigliceridov, v navadni skupini dvem od 16.

GENCO, A., IENCA, R., ERNESTI, I. in sod., 2018. Improving Weight Loss by Combination of Two Temporary Antiobesity Treatments. Obes Surg, DOI: 10.1007/s11695-018-3448-9

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!