Prosti radikali: keto proti oksidativnemu stresu

Keto: prosti radikali in periferno živčevje

Oksidacija je za telo pomemben proces zagotavljanja energije, vendar ima svojo grdo plat. Pri celičnem dihanju namreč nastajajo stranski produkti: reaktivne kisikove spojine oziroma prosti radikali, ki so v jedru oksidacijskega stresa. Prosti radikali so precejšnji zoprnjaki, njihove težave pa izhajajo iz dejstva, da njihovim molekulam manjka kak elektron. Tega skušajo ukrasti povsem normalnim molekulam, s čimer lahko naredijo veliko škode celicam in tkivom. Telo ima cel kup mehanizmov, s katerimi uravnava količino prostih radikalov prek antioksidativnega delovanja. Antioksidanti – po domače povedano – so zaloge elektronov, ki jih lahko dajo prostim radikalom in jim tako odvzamejo reaktivno naravo.

Prosti radikali

Samouravnavanje oksidacijskega stresa lahko okvari veliko dejavnikov: slaba prehrana, onesnaženo okolje, ionizirajoča radiacija, kajenje, preveč UV svetlobe, psihološki stres … Zato je za vsakogar zelo pomembno, da zmanjšuje te dejavnike, kolikor gre (na onesnaženje zraka nimamo prav veliko vpliva), da uživa dovolj z antioksidanti bogatih živil, predvsem pa, da krepi telesu lastne antioksidativne sposobnosti in tako pomaga, da prosti radikali ne povzročajo škode.

Že dlje časa vemo, da ima ketogena dieta antioksidativne učinke, predvsem zaradi zmanjšanja glukoze v obtoku in delovanja ketonov, dokazov pa je čedalje več. Poleg ugodnega vpliva na zaščito centralnega živčnega sistema (Gano, Patel in Rho, 2014; Maalouf, Rho in Mattson, 2009) ima ketogena dieta očitno pozitivno antioksidativno vlogo tudi v perifernem živčevju.

Skupina znanstvenikov iz Kansasa si je zastavila osrednje vprašanje: ali živčne celice perifernega živčevja presnavljajo energijo iz maščobnih virov in ali ketogena dieta vpliva na te procese (Cooper idr.)? S poskusi na miših so ugotovili, da se je izboljšala učinkovitost celične presnove z manj prostih radikalov in da bi lahko bile motnje, kot so različne nevropatije v perifernem živčevju, posledica »standardne ameriške diete« (kratica SAD je najbrž kar zgovorna).

Prosti radikali: keto proti oksidativnemu stresu

COOPER, M.A., MCCOIN, C., PEI, D. in sod., Reduced mitochondrial reactive oxygen species production in peripheral nerves of mice fed a ketogenic diet. Experimental Physiology, letn. 0, št. 0, str. Doi: doi:10.1113/EP087083

GANO, L.B., PATEL, M. in RHO, J.M., 2014. Ketogenic diets, mitochondria, and neurological diseases. J Lipid Res, letn. 55, št. 11, str. 2211-2228. Doi: 10.1194/jlr.R048975

MAALOUF, M., RHO, J.M. in MATTSON, M.P., 2009. The neuroprotective properties of calorie restriction, the ketogenic diet, and ketone bodies. Brain Res Rev, letn. 59, št. 2, str. 293-315. Doi: 10.1016/j.brainresrev.2008.09.002

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!