Celulit: kako se ga znebiti?

Dileme: kako se znebiti celulita?

Nisem (več) debela, čeprav je še nekaj »prostora za napredovanje«, ampak celulit! Kaj naj naredim, da bi se ga rešila?

Žal odgovor ne bo ravno vzpodbuden. Celulita, če ga imamo, se ne da v celoti odpraviti. Celulit je namreč posledica poškodb posebnega tipa elastina, strukturnega elementa v maščobni celici, ki je značilen predvsem za ženske. Poškodbe, ki jih omenjam, so v osnovi nepopravljive, sinteza namreč poteka samo v mladosti.

Je pa možno narediti nekaj stvari, ki bodo nekoliko spremenile videz celulitičnega maščevja.

Prvi ukrep: pokuriti vso maščobo s hujšanjem, s treningom z utežmi pa utrditi mišice – trening v fitnesu je za to idealen.

Drugi ukrep: razen uživanja ustrezne prehrane (priporočam LCHF) je treba v prehrani zmanjšati količino maščobnih kislin omega-6.

Uradne prehranske smernice priporočajo ravno nasprotno: veliko ogljikovih hidratov in »zdravih« rastlinskih maščobnih kislin omega-6. Skratka, z uživanjem take hrane dobimo isto, kot če bi uživali čisto junk hrano: veliko sladkorja in veliko omega-6, pogosto tudi presežno energijo. Ta se shranjuje v maščevju, pri čemer se shranjujejo tudi omega-6.

Omega-6 hitro reagirajo oziroma so provnetne (povzročajo vnetje). Če to kombiniramo z visokimi ravnmi inzulina, glukoze v krvi, malo sonca – in že pride do reakcije, to pa poškoduje elastin. »Njami« »zdrava« margarina z veliko polinenasičenimi maščobami z dodatkom omega-3 iz lanenega olja (neuporabno) … pa še riževe vaflje zraven, potem pa se sprašujemo, kako se rešiti celulita.

Kot rečeno: shujšati, okrepiti mišičevje in zmanjšati vnos omega-6.

Celulit: kako se ga znebiti?