Mentalna agilnost pri LCHF in keto

Mentalna agilnost pri LCHF in keto

To, da še ne znamo natančno in nedvoumno pojasniti, kako delujejo spremembe, ki v telesu nastanejo ob prehodu na keto oziroma LCHF-prehrano, ste tu že večkrat lahko prebrali. Vemo, KAJ se zgodi, potem pa se zaplete – presnova in ostali procesi so pač komplicirana reč. Mentalna agilnost je eden od pojavov, za katerega ne vemo čisto točno, zakaj se zgodi – se pa naše znanje o tem izboljšuje.

Čeprav se večina ljudi za prehrano LCHF odloča zaradi hujšanja, jih potem veliko pove, da se počutijo tudi mentalno ostrejši in se lažje koncentrirajo, imajo izboljšan spomin in podobno.

Znanstveniki sumijo, da je za ta pojav »kriv« možganski nevrotrofični faktor (BDNF). Ta beljakovina je nekakšen rastni faktor za živčne celice, zato je za njihovo dobrobit ključnega pomena, saj pospešuje tudi njihovo regeneracijo. Posredno ugodno vpliva na učne sposobnosti, razumevanje in reševanje problemov ter pomnjenje. Posebej pomemben je v kontekstu nevroloških bolezni, za katere je značilno propadanje živčnih celic.

Možganski nevrotrofični faktor je predvsem zanimiv zato, ker je izjemno dojemljiv za epigenetske vplive. To so tisti dejavniki, ki sprožajo izražanje posameznih genov: lahko gre za okoljske vplive, telesno dejavnost, način prehranjevanja … Vplivajo torej na to, kaj od tistega, kar imamo zapisano v genih, se bo dejansko izrazilo in na kakšen način.

Na nastanjanje možganskega nevrotrofičnega faktorja vpliva telesna vadba, znanstveniki pa so že pred časom ugotovili, da njegov nastanek ob pomanjkanju glukoze spodbuja tudi ketonsko telesce beta-hidroksibutirat.

Pred kratkim je bila obljavljena tudi študija, v kateri so normalno hranjenim podganam vbrizgali beta-hidroksibutirat. Skratka, živalicam, ki jim ni manjkalo glukoze, so dodajali ketonska teleca. Tudi v teh razmerah se je povečalo nastajanje možganskega nevrotrofičnega faktorja (Erling idr.).

Vse to je pomembno za razumevanje dejstva, da ketogena dieta ščiti možgane in ugodno deluje na njihovo funkcioniranje. To je uporabno tako za zdrave posameznike, ki si želijo več mentalne agilnosti, kot tudi za že obolele, ki bi radi zmanjšali in omejili nevrodegenerativne procese.

Erling, H., Huan, D., Xinliang, Z., Leilei, W., Sen, S., Xingjuan, W., . . . Xiaoyun, L. Beta-hydroxybutyrate promotes the expression of BDNF in hippocampal neurons under adequate glucose supply. Neuroscience. DOI: 10.1016/j.neuroscience.2018.06.036

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!