Shizofrenija in ketogena dieta

Shizofrenija in ketogena dieta

O shizofreniji vemo, da se večinom pojavi v drugem ali tretjem življenjskem desetletju, o tem, kaj jo povzroči, pa obstaja veliko hipotez. V zadnjih letih je najbolj uveljavljeno mišljenje, da gre pri možganih shizofrenikov za motnje v delovanju živčnih prehašalcev γ-aminomaslene kisline (GABA) in glutamata.

Zdravila za shizofrenijo so antipsihotiki, ki lahko prek dopamina vplivajo na uravnavanje prenašalcev GABA in glutamata, vendar imajo pogosto tudi negativne učinke, tako da je vzpostavitev normalnega stanja običajno zelo težka. Poleg tega raziskave kažejo, da so približno tri četrtine shizofrenikov debele kot posledica slabe prehrane in slabih prehranskih izbir. Nekatere raziskave kažejo, da se lahko resnost simptomom zmanjša z večjim vnosom maščobnih kislin omega-3.

Revija Medical Hypoteses je objavila besedilo poljskih raziskovalcev, ki menijo, da bi simptome shizofrenije lahko pomagali blažiti s ketogeno dieto, in sicer bi se zmanjšal obseg vnetnih procesov, posamezniki s previsoko telesno maso bi shujšali, predvsem pa prehranska ketoza, ki je ključ do uspeha ketogene diete, prek črevesne flore pomaga izboljšati razmerje med živčnima prenašalcema GABA in glutamat v prid prvega, kar se je že pokazalo pri raziskavah vpliva ketogene diete na epilepsijo (Włodarczyk in sod., 2018).

Shizofrenija in ketogena dieta

WŁODARCZYK, A., WIGLUSZ, M.S. in CUBAŁA, W.J. 2018. Ketogenic diet for schizophrenia: nutritional approach to antipsychotic treatment. Medical Hypotheses.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!