Hujšanje z nizkohidratno dieto zmanjša otrdelost arterijskih sten

Hujšanje z malo OH in otrdelost arterijskih sten

Ne glede na kakšen način shujšamo – če se znebimo maščevja, se zelo verjetno popravi marsikateri kazalnik zdravja. Še posebej je to pomembno za srčno-žilno zdravje.

Ameriške znanstvenike je zanimalo, kako bi lahko hujšanje z malo OH vplivalo na izgubo elastičnosti in otrdelost arterijskih sten (arterioskleroza). Pri tem so za meritev otrdelosti arterijskih sten uporabili hitrost pulznega vala med vratno in stegensko arterijo. Hitrost pulznega vala je obratno sorazmerna z otrdelostjo arterijskih sten – nižja je znak dobrega zdravja, se pa s starostjo tudi pri zdravih posameznikih povišuje.

Kako je potekala raziskava in kaj so ugotovili?

Dvajset moškim in ženskam z ITM nad 30 in znaki inzulinske rezistence in presnovnega sindroma so za 4 tedne predpisali energijsko omejeno nizkohidratno dieto. Skupina je povprečno izgubila 5,4 % telesne mase, od 6 do 8 % se jim je znižal krvni tlak, za 34 % povprečna pa tako raven inzulina v krvi kot tudi raven trigliceridov.

Povprečno znižanje hitrosti pulznega vala med vratno in stegensko mišico je bilo 6 %, a tu postane najbolj zanimivo. Moškim se hitrost pulznega vala praktično ni znižala, ženskam pa dramatično: s povprečno 7,2 m/s na 6,3 m/s (Syed-Abdul in sod., 2018).

Hujšanje z nizkohidratno dieto zmanjša otrdelost arterijskih sten

SYED-ABDUL, M.M., HU, Q., JACOME-SOSA, M. in sod., 2018. Effect of carbohydrate restriction-induced weight loss on aortic pulse wave velocity in overweight men and women. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, letn., št., str. Doi: 10.1139/apnm-2018-0113

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!