Gazirane pijače in hujšanje ne gredo skupaj

Gazirane pijače in hujšanje? Ne gre skupaj!

Gazirane pijače so izjemno priljubljene, še posebej v zadnjih desetletjih, ko tudi tisti, ki ne uživamo sladkorja in pazimo na vnos energije, imamo kaj dobiti: tonik brez sladkorja, razne kole brez sladkorja, oranžade, vse sorte sadnih gaziranih pijač brez energijske vrednosti …

A če se sprašujete, kako shujšati, odgovor ni samo: izberite nizkoenergijske različice gaziranih pijač. Odgovor je: izognite se gaziranim pijačam v celoti!

Zakaj?

Kaže namreč, da gazirane pijače vplivajo na hormonsko ravnovesje, ki uravnava apetit.

Pred kratkim je skupina palestinskih znanstvenikov objavila rezultate zanimive študije, ki nakazuje, da bi ogljikov dioksid, ki ga raztopljenega vsebujejo gazirane pijače, lahko povzročal izločanje grelina, hormona, ki povečuje apetit.

V raziskavi, ki je trajala več kot leto dni, so uporabili podganje samce, ki so jih razdelili v štiri skupine. Kontrolna je pila vodo, ena je pila gazirano pijačo, ki so ji odvzeli ogljikov dioksid (z dve uri trajajočim mešanjem), druga navadno gazirano pijačo in tretja nizkoenergijsko različico gazirane pijače. Dnevno so jih tehtali in popisovali zaužito hrano.

In ugotovitve?

Podgane, ki so pile gazirane pijače, so se redile hitreje kot kontrolna skupina, predvsem zato, ker so več jedle. Ugotovili so, da se ob pitju gaziranih pijač poveča izločanje grelina.

Mimogrede so opravljali še podobno raziskavo na človeških samcih – 20 mladim fantom so ponudili enak zajtrk in potem merili izločane grelina glede na to, kaj so tisto jutro po zajtrku pili (vodo, premešano gazirano pijačo brez ogljikovega dioksida, navadno gazirano pijačo ali dietno različico gazirane pijače). Tudi pri ljudeh so ugotovili povečano izločanje grelina (Eweis in sod.).

Če ste torej v dilemi, ali gredo gazirane pijače in hujšanje skupaj, zdaj veste. Vsaj pri moških zagotovo ne. Punce bomo pa še počakale 😉

gazirane pijace in hujsanje ne gredo skupaj

EWEIS, D.S., ABED, F. in STIBAN, J., Carbon dioxide in carbonated beverages induces ghrelin release and increased food consumption in male rats: Implications on the onset of obesity. Obesity Research & Clinical Practice, letn. 11, št. 5, str. 534-543. Doi: 10.1016/j.orcp.2017.02.001

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!