Ketogena dieta in nosečnost

Nizkohidratna prehrana NAJ ne bi bila za nosečnice

Pred časom je »odjeknila« novica o raziskavi, objavljeni v reviji Birth Defects Research, ki jo mediji (tukaj, tukaj, tukaj, tukaj in drugod) množično napačno povzemajo, češ da uživanje nizkohidratne hrane poveča možnosti prirojenih napak pri novorojenčku (Desrosiers in sod.)

Resnici na ljubo mediji samo povzemajo naslov raziskave »Nizkohidratna prehrana lahko poveča tveganje za nepravilno zapiranje nevralne cevi«. Raziskava je lep primer, kako samo branje naslovov ni dovolj. V raziskavi, v kateri sicer mrgoli metodoloških napak (analiza dr. Zoe Harcombe), se je namreč pokazalo, da nosečnicam, ki se prehranjujejo z nizkohidratno hrano, pogosto manjka folne kisline. Zaključek, da je za pomanjkanje folne kisline kriva nizkohidratna prehrana, je seveda iz trte izvit – večina živil, bogatih s folno kislino, spada v zlati standard prehrane LCHF. To je predvsem zelena listnata zelenjava, kvas in perutninska drobovina.

Vprašanje, ali se je med nosečnostjo dobro pretirano zalagati s folno kislino, nima dokončnega odgovora.

Na koncu velja poudariti, da vprašanje nizkohidratne prehrane med nosečnostjo ni toliko vprašanje makrohranil, pač pa mikrohranil. Ogljikovi hidrati niso esencialno hranilo, zato pa so vitamini in minerali.

Kaj je torej najpametneje storiti?

Uživati z vitamini in minerali bogato hrano – to pa je samo hrana iz rastlin iz ekološke pridelave in iz živali, ki so bile v prosti / pašni reji.

DESROSIERS, T.A., SIEGA-RIZ, A.M., MOSLEY, B.S. in sod., Low carbohydrate diets may increase risk of neural tube defects. Birth Defects Research.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!