Ketoni vir energije po infarktu

Srčna odpoved: ketoni na pomoč

Srce energijo za svoje delovanje večinoma dobiva iz prostih maščobnih kislin (ne samo, večinoma pa). Pri zdravem človeku je to normalen proces.

Ko pa pride do kakršnekoli napake, ko srce ne zmore več črpati dovolj krvi po telesu (to je lahko srčno popuščanje ali katerakoli vrsta srčne odpovedi), srce izgubi nekaj svojih presnovnih sposobnosti.

Kot so pokazali Aubert in sodelavci, se pri takih dramatičnih dogodkih na encimski ravni zmanjša sposobnost srca, da bi uporabljalo maščobne kisline. A še bolj zanimivo je odkritje, da srce v primeru potencialno premajhnega dostopa do energije ne posega samo po glukozi, pač pa raje po ketonskih telescih, če so ta na voljo. Izkazalo se je celo, da se po takih dogodkih količina encima, potrebnega za presnovo ketonov, v srcu poveča.

Vprašanje je samo še, ali bi to odkritje lahko vodilo tudi do novih načinov zdravljenja in preprečevanja srčnega popuščanja (Aubert in sod., 2016).

AUBERT, G., MARTIN, O.J., HORTON, J.L. in sod., 2016. The Failing Heart Relies on Ketone Bodies as a Fuel. Circulation, letn. 133, št. 8, str. 698.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!