ketogena dieta in menopavza

Ketogena dieta po menopavzi

Na kongresu ObesityWeek, ki se te dni odvija v Washingtonu, je skupina italijanskih raziskovalcev predstavila študijo, v kateri so proučevali vpliv ketogene diete na ključne kazalce zdravja pri ženskah v postmenopavzalnem obdobju.

V študijo so vključili 22 debelih žensk v postmenopavzalnem obdobju, ki so imele indeks telesne mase (ITM) nad 35, visoke ravni krvnega sladkorja, skupnega holesterola in trigliceridov. Meritve, ki so jih opravili na začetku, po 12 tednih in po 24 tednih, so vključevale: telesno težo, ITM, obseg pasu, maso maščevja, holesterol, trigliceride in krvni sladkor na tešče. Ocenili so tudi mineralno gostoto kosti. Vse udeleženke so 24 tednov uživale prehrano po načelih ketogene diete.

Po pol leta so izgubile v povprečju 19,9 kg skupne telesne teže, 10,8% mase maščevja in znižale obseg pasu za 22 cm. Znižale so se ravni krvnega sladkorja, trigliceridov in skupnega holesterola, pri čemer je narastel HDL, samo spremembe kostne gostote niso bile statistično značilne, kar je dobra novica, saj ustrezno strukturirana ketogena dieta ne ogroža okostja. Prav tako niso ugotovili nikakršnih stranskih učinkov pri dolgotrajnem ketogenem prehranjevanju (Vranceanu in sod., 2017).

ketogena dieta in menopavza

VRANCEANU, M., ANTHONY GRIMALDI, K., PERRICONE, M. in sod., 2017. A5303 – Long term effects of a ketogenic diet with MaVketoFast pro supplement on blood glucose, triglycerides, cholesterol, waist circumference and weight control in obese postmenopausal women. Surgery for Obesity and Related Diseases, letn. 13, št. 10, Supplement, str. S200.

Prijava na e-novice

Nočete zamuditi nobene LCHF-novosti? Želite biti obveščeni o naših LCHF-dogodkih in ekskluzivnih akcijskih ponudbah? Trikrat ali štirikrat mesečno vam bomo poslali e-novice z vsebinami, ki vam bodo pomagale pri življenjskem slogu po načelih LCHF!