Ketogena dieta in trebušna slinavka

Ketoni: izjemni za trebušno slinavko

Čeprav imajo ogromno stranskih učinkov, danes obstaja cela vrsta zdravil, ki naj bi izboljšala potek sladkorne bolezni tipa 2. Že dlje časa vemo, da lahko s ketogeno dieto oziroma prehrano LCHF več kot ugodno vplivamo na to bolezen in prediabetes, ki je tiho potekajoča pot v polno razvito bolezen. Ketogena dieta med drugim pomaga povečati občutljivost celic na inzulin, kar vzame vetra iz jader začaranemu krogu motenj v presnovi glukoze.

Obstaja pa še en mehanizem, s katerim ketogena dieta očitno lahko pomaga posameznikom, ki smo bodisi potencialno ogroženi ali celo že imamo diagnozo sladkorne bolezni. Kaže namreč, da naj bi beta-hidroksibutirat, ketonsko telo, ki ga pri ketogeni dieti telo proizvaja samo, ugodno vplival na delovanje beta celic v trebušni slinavki – torej tistih celic, ki proizvajajo inzulin in katerih nedelovanje lahko vodi v doživljenjsko odvisnost od odmerkov inzulina.

V pred dnevi objavljeni študiji so odkrili, da lahko z dodajanjem beta-hidroksibutirata povečamo možnost preživetja in delovanja beta celic, hkrati pa pomagamo mitohondrijem teh celic tako, da se poveča njihova masa, izboljša celično dihanje in da tako proizvajajo več energije. Žal se ni izkazalo, da bi lahko z beta-hidroksibutiratom tudi izboljšali produkcijo inzulina. Pričakujemo nove raziskave in nove možnosti preprečevanja in zdravljenja sladkorne bolezni (Sampson in sod., 2017).

SAMPSON, M., LATHEN, D.R., DALLON, B.W. in sod., 2017. β-Hydroxybutyrate improves β-cell mitochondrial function and survival. Journal of Insulin Resistance, letn. 2, št. 1.