HIIT trening in ketogena dieta

Vpliv ketogene diete in vadba na kognitivne procese

Na konferenci Experimental Biology, ki je bila konec aprila v Chicagu in ki se je je udeležilo več kot 14.000 znanstvenikov, je skupina raziskovalcev predstavila eksperiment, v katerem so želeli proučiti vpliv ketogene diete in vadbe na kognitivne procese pri posameznikih s presnovnim sindromom. Zanimal jih je vpliv na miselno hitrost, fleksibilnost mišljenja, zbranost in psihomotorične sposobnosti.

Za ljudi s presnovnim sindromom je namreč značilna inzulinska rezistenca (neobčutljivost celic na inzulin), kar posledično pomeni slabšo izrabo glukoze za delovanje tkiv in celic. Možgani so v normalnih razmerah povsem odvisni od glukoze in če je presnova glukoze motena, je moteno tudi zagotavljanje energije za živčevje. To lahko povzroči napredujoče poškodbe živčnih celic. Še posebej so zaradi slabe izrabe glukoze na udaru področja možganov, ki so kritična za kognitivne funkcije in spomin. Izjemno alternativno gorivo za možgane so ketonska telesca, katerih presnove pa morebitna inzulinska rezistenca ne poslabša – celo več: večja kot je koncentracija ketonov v telesu, več jih bodo uporabili možgani. Ne samo za energijo, ketoni – kot kaže – vzpodbujajo dejavnike rasti, ki ščitijo in negujejo živčne celice.

Preiskovanci so bili štirje, vsem so predpisali ketogeno dieto in vadbo. V jedilnikih so imeli meso, ribe, jajca, listnato zelenjavo, zelenjavo iz družine križnic in oreščke, niso pa uživali žitaric, mlečnih izdelkov, stročnic, rafiniranih maščob, slaščic, sladkih pijač in piva. Predpisani trening je bil visokointenzivni intervalni trening na kolesu s po desetimi intervali po 60 sekund visoko intenzivne vadbe in 60 sekund aktivnega počitka. Kognitivne procese so merili s Stroopovim barvno-besednim testom in samoocenjevalno lestvico kognitivnih funkcij MOS-Cog-R. Eksperiment je trajal štiri tedne. Po štirih tednih intervencije so imeli še t. i. »washout« obdobje, ko so jedli svojo običajno hrano in niso trenirali.

Po prvih štirih tednih (ketogena dieta in trening) so ugotovili, da se je preiskovancem izboljšala psihomotorična hitrost in fleksibilnost mišljenja v primerjavi z merjenjem pred začetkom intervencije, a rezultati so se vrnili na osnovne vrednosti po štirih tednih »washouta«. Tudi v samoocenjevalnem delu so preiskovanci svoje kognitivne procese ocenili bolje kot pred začetkom raziskave, a tudi pri samooceni so se vrednosti »normalizirale« po štirih tednih brez diete in vadbe.

Miutz, L., Baker, M., Eason, A. & Gyorkos, A., 2017. The Effects of a Ketogenic Diet and Exercise Interventions on Cognitive Function. The FASEB Journal, 31(1 Supp).