Ketoni in srce

Ketoni ugodno vplivajo na srce

Vemo, da ketonska telesca ugodno vplivajo na živčevje, nobeno presenečenje ali skrivnost pa ni več niti, da je povišana koncentracija ketonov v krvi povezana s pozitivnimi vplivi za preživetje pri srčnih bolnikih. Ima podoben vpliv kot redna telesna vadba in omejevanje energijskega vnosa.

V zadnjem času je ena od bolj presenetljivih novic s področja srčno-žilnih bolezni ugotovitev, da se je pri bolnikih s sladkorno boleznijo, ki so za nadzor nad njo dobivali zaviralce natrijevih glukoznih koprenašalcev 2 (zaviralci SGLT2, relativno nova protidiabetična zdravila), verjetnost smrti zaradi srčno-žilnih dogodkov zmanjšala za 40 odstotkov. Znanstveniki sumijo, da je eden od razlogov za ta pojav dejstvo, da so pacienti, ki jemljejo ta zdravila, ves čas v stanju blage ketoze (Ferrannini, et al., 2016). S poskusih na prašičkih so to domnevo tudi potrdili (Santos-Gallego idr., 2019).

Kot kaže, strah pred ketoni mineva celo Ameriško združenje za srce (American Heart Association), saj je v zadnji številki svoje revije objavilo članek o študiji, v kateri je skupina danskih raziskovalcev ugotavljala, kaj se zgodi s prenosom glukoze do srčne mišice, ko je v krvi zadostna količina ketonskih telesc. To so ugotavljali tako, da so osmim zdravim posameznikom, starim povprečno 60 let, dali infuzijo ketonskega telesca natrijevega 3-hidroksibutirata oziroma fiziološke raztopine. Z računalniško tomografijo so ugotovili, da hiperketonemija skoraj za polovico zmanjša prenos glukoze do srčne mišice (156 nmol/g na minuto proti 304 nmol/g na min), poviša srčni utrip za približno 25 odstotkov in pretok krvi v srčni mišici za približno 75 odstotkov. Ti rezultati nakazujejo, da so ketonska telesca očitno pomembno gorivo za srce, kar bi lahko uporabili v terapevtske namene.

Ferrannini, E., Mark, M. & Mayoux, E., 2016. CV Protection in the EMPA-REG OUTCOME Trial: A “Thrifty Substrate” Hypothesis. Diabetes Care, 39(7), pp. 1108-1114.

Gormsen, L. in drugi, 2017. Ketone Body Infusion With 3‐Hydroxybutyrate Reduces Myocardial Glucose Uptake and Increases Blood Flow in Humans: A Positron Emission Tomography Study. Journal of the American Heart Association, p. 6:e005066.

Santos-Gallego, C. G., Requena-Ibanez, J. A., San Antonio, R., Ishikawa, K., Watanabe, S., Picatoste, B., . . . Badimon, J. J. (2019). Empagliflozin Ameliorates Adverse Left Ventricular Remodeling in Nondiabetic Heart Failure by Enhancing Myocardial Energetics. Journal of the American College of Cardiology, 73(15), 1931-1944. DOI: 10.1016/j.jacc.2019.01.056

 

 

Prispevek je bil dopolnjen: 17. aprila 2019